60 milioane barili invadeaza piata petrolului. Vezi cu cat se ieftineste petrolul

Joi, 23 Iunie 2011, ora 22:48
1299 citiri
60 milioane barili invadeaza piata petrolului. Vezi cu cat se ieftineste petrolul

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a anuntat joi ca va elibera din rezerve strategice ale statelor membre 60 milioane barili de petrol, pentru a reduce cotatia barilului si a sprijini economia mondiala, iar declinul pretului petrolului s-a accelerat la 8,5 dolari pe baril, potrivit Mediafax.

Jumatate din cantitate, respectiv 30 de milioane de barili, va fi asigurata de Statele Unite. Anuntul celor 28 de state membre ale AIE, intre care si SUA, vine dupa ce Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu a reusit sa creasca productia la o reuniune desfasurata la 8 iunie si in pofida asigurarilor Arabiei Saudite ca va majora unilateral productia.

AIE va elibera pe piata mondiala cate doua milioane de barili de petrol pe zi pentru o perioada initiala de 30 de zile, cu scopul de a suplini un deficit in aprovizionare rezultat din sistarea exporturilor Libiei.

Libia, membra a OPEC, exporta circa 1,2 milioane de barili pe zi inaintea declansarii unei revolte care a blocat productia.

"Problema din Libia afecteaza piata mondiala de ceva timp, iar efectul a devenit tot mai pronuntat", potrivit unui comunicat al AIE.

Aceasta este a treia eliberare in regim de urgenta de petrol din rezervele statelor AIE, organizatie infiintata in 1974, dupa un embargou al statelor arabe.

Petrolul Brent, tranzactionat ala Londra, a scazut cu 8,49 dolari, la 105,72 dolari pana la 13:42 GMT, dupa ce a inchis miercuri in urcare cu 3,26 dolari. Pe piata din SUA, cotatia titeiului a scazut cu peste 5 dolari, la 89,69 dolari. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#energie, #libia, #petrol, #pret petrol , #Cotatii