Actiunile Royal Mail au urcat cu 38% la debutul pe bursa din Londra

Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 10:45
1548 citiri
Actiunile Royal Mail au urcat cu 38% la debutul pe bursa din Londra
Foto: TheTelegraph

Actiunile Royal Mail Group, compania postala britanica cu o istorie de 360 de ani, au crescut vineri cu pana la 38% in prima zi de tranzactionare la bursa din Londra, amplificand criticile politicienilor din opozitie potrivit carora pretul din oferta publica initiala a fost prea mic.

In urma ofertei publice initiale, guvernul britanic a obtinut 1,7 miliarde de lire sterline si a pastrat o participatie de 37,8% la Royal Mail, care ar putea fi redusa la 30% daca pretul actiunilor se va mentine ridicat, transmite Bloomberg.

Titlurile Royal Mail, vandute investitorilor la pretul de 3,3 lire sterline pe unitate in cea mai mare vanzare de active de stat din Marea Britanie dupa divizarea British Rail in anii '90, au urcat cu pana la 1,26 lire, la 4,56 lire pe unitate.

Alocarea de actiuni Royal Mail investitorilor institutionali, a caror cerere a fost de 20 de ori mai mare decat oferta, a fost redusa joi de la 70% la 67%, pentru a respecta cererea peste asteptari venita din partea investitorilor individuali.

Circa 90% din alocarea catre investitorii institutionali a fost plasata catre investitori pe termen lung, precum fonduri de pensii si companii de asigurari de viata, iar 10% catre fonduri de hedging. Intre castigatori se afla Threadneedle Investments UK, Fidelity, Blackrock Inc. si Standard Life.

Ceo 150.000 de angajati ai Royal Mail au primit gratuit actiuni evaluate initial la circa 2.200 de lire, dar a caror valoare a urcat la peste 3.000 de lire. Acestia nu pot vinde titlurile primite o perioada de trei ani.

Secretarul pentru Afaceri Vince Cable a declarat vineri ca aceasta crestere a pretului actiunilor nu inseamna ca oferta publica initiala in care statul a obtinut 1,7 miliarde de lire sterline a avut un pret subevaluat sau ca a fost administrata prost.

Nivelul cererii a determinat Partidul Laburist aflat in opozitie, care a dorit ca Royal Mail sa ramana in proprietatea statului, sa puna sub semnul intrebarii administrarea ofertei publice.

"Guvernul a fost avertizat ca oferta este subevaluata, iar stirile de astazi confirma acest fapt", a declarat parlamentarul Katy Clark, membra in comisia pentru afaceri a Camerei Comunelor.

Graham Simpson, analist la Canaccord Genuity in Londra, considera ca exista spatiu de crestere a cotatiei actiunilor Royal Mail, modelul de evaluare a fluxului de capital sugerand ca titlurile ar valora 5,99 lire pe unitate.

Oferta publica a Royal Mail este cea mai mare din Europa dupa aprilie 2011, cand Glencore Xstrata a obtinut 10 miliarde de dolari prin listarea la Londra.

#Royal Mail bursa, #actiuni Royal Mail, #listare bursa posta britanica , #Actiuni