Amenda record in SUA: 1,8 miliarde dolari pentru insider trading

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 15:52
1221 citiri
Amenda record in SUA: 1,8 miliarde dolari pentru insider trading

SAC Capital Advisors, unul dintre cele mai performante fonduri de hedging din SUA in ultimii 20 de ani, a pledat "vinovat" la acuzatii de utilizare de informatii privilegiate pe bursa (insider trading) si va plati o amenda de 1,8 miliarde dolari, sanctiune record pentru acest tip de infractiune.

Fondul controlat de miliardarul Steven A. Cohen a inregistrat in ultimii 20 de ani un radament mediu anual de 25%, iar portofoliul administrat personal de Cohen nu a afisat niciodata pierderi, potrivit Bloomberg.

Pe baza acestor performante, Cohen poate fi considerat cel mai bun trader de actiuni din istorie, cu o abilitate neobisnuita de a anticipa evolutia preturilor la bursa.

SAC a pledat vinovat in cadrul unei intelegeri cu reprezentantii Departamentului Justitiei si va fi sanctionat cu 1,8 miliarde de dolari, reprezentand amenzi si renuntarea la o parte din castigurile dobandite ilicit. De asemenea, fondul nu mai are voie sa administreze bani si active pentru investitori din afara firmei.

Dupa ce a fost pus sub acuzare in luna iulie, fondul a negat in repetate randuri toate acuzatiile aduse de procurori.

"SAC s-a concentrat pe angajarea celor mai buni oameni, care au fost dotati cu retele extinse pentru a ocoli canalele traditionale de comunicare. Oameni pregatiti sa obtina informatii confidentiale pentru a facilita tranzactiile ilicite", a declarat April Brooks, agent special al Biroului Federal de Investigatii (FBI).

Ce avere are Stephen A. Cohen

Averea lui Stephen A. Cohen este evaluata de Bloomberg Billionaires Index la 9 miliarde de dolari. Pentru el, lovitura de imagine reprezinta o lovitura mai grea decat sanctiunea financiara hotarata de autoritati, potrivit prietenilor si colegilor sai. In perioada de glorie, in 2007, SAC controla active de 16,5 miliarde de dolari.

Cohen este "obsedat sa castige", fie pe terenul de golf, fie la bursa, iar scopul sau a fost intotdeauna sa fie recunoscut ca un investitor de talie mondiala, in aceeasi liga cu nume precum Warren Buffett sau George Soros, afirma surse din anturajul miliardarului, citate de Bloomberg.

Sanctiunea de 1,8 miliarde de dolari include o amenda de 616 milioane de dolari dispusa anterior, in luna martie, de catre Comisia pentru valori mobiliare din SUA, care a intentat o actiune civila in justitie impotriva fondului.

Procurorul american Preet Bharara a declarat ca investigatia privind activitatile SAC continua, iar intelegerea cu fondul nu presupune imunitate pentru nicio persoana implicata.

Cohen nu a fost pus sub acuzare si isi sustine in continuare nevinovatia.

Bilantul investigatiei

SAC a precizat intr-un comunicat ca isi asuma raspunderea "pentru cele cateva persoane care au pledat vinovat si a caror conduita a facilitat acuzatiile impotriva fondului".

"Actiunile acestor raufacatori nu sunt reprezentative pentru cele 3.000 de persoane oneste care au lucrat la fond in cei 21 de ani de activitate. Chiar si o persoana care trece linia catre o conduita ilicita este prea mult si regretam profund aparitia acestei situatii", se arata in comunicat.

Cohen a fost "premiul suprem" vanat de autoritati, insa oamenii legii nu au putut face legatura intre infractiunile de care au fost gasiti vinovati diversi angajati ai SAC si seful institutiei. Incepand din 2009, aproxiamtiv 90 de persoane au fost puse sub acuzare in acest dosar, dintre care 75 au primit condamnari. Printre acestia, un fost membru in consiliul de administratie al Goldman Sachs, un fost executiv al IBM, avocati si chiar un medic.

Investigatia autoritatilor in operatiunile SAC a condus la pedepse cu executare, o sinucidere si urmarirea unui fugar pana in India. Cel putin patru fonduri de hedging au fost inchise in urma informatiilor descoperite de anchetatori.

Cohen, care descria odata legislatia privind tranzactiile cu informatii privilegiate drept "foarte vaga", va fi obiectul unor sanctiuni administrative din partea Comisiei pentru valori mobiliare din SUA, deoarece nu si-a indeplinit atributiile de a supraveghea activitatile fondului pe care il conduce.

In pofida randamentelor ridicate, care au ridicat multe semne de intrebare pe Wall Street, SAC a intrat in atentia autoritatilor in 2006, in timpul anchetei privind fraude si activitati de insider trading la fondul Galleon, in urma careia miliardarul Raj Rajaratnam a fost condamnat la 11 ani de inchisoare cu executare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amenda record insider trading, #amenda SAC Capital Advisors, #insider trading SAC Capital, #sanctiuni SAC Capital Advisers , #Stiri Bursa