Actiunile Oltchim au urcat cu 15%, pe o bursa in crestere usoara

Joi, 16 August 2012, ora 14:40
1616 citiri
Actiunile Oltchim au urcat cu 15%, pe o bursa in crestere usoara

Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,48% in prima parte a sedintei de joi, iar actiunile Oltchim (OLT) au revenit pe verde si au urcat cu 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB, recuperand o parte din coerctia de aproape 39% din precedentele trei sedinte.

Titlurile combinatului chimic au debutat in coborare cu 13,5%, continuand sa urmeze linia din precedentele trei sesiuni, cand investitorii au plasat ordine de vanzare la preturi in scadere puternica dupa anuntul privind privatizarea combinatului.

Operatiunea implica intr-o prima etapa majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. In cadrul acestei majorari va fi convertita in actiuni o creanta AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, in valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

Actiunile Oltchim au inceput sa recupereze rapid din corectie dupa primele zece minute de tranzactionare de joi, iar in urmatoarele 20 de minute cotatia a trecut pe verde. Dupa prima ora titlurile erau deja pe crestere cu 15%. Actiunile au ramas in punctul maxim de crestere pana la mijlocul zilei, cand erau cotate la 0,5985 lei.

Transferuri de 328.000 de lei cu titlurile Oltchim

In prima parte a sedintei de joi au fost realizate 293 de tranzactii cu titlurile combinatului chimic, fata de doar 79 in precedentele trei sedinte. Transferurile au insumat 328.000 de lei, fata de 126.000 de lei in sesiunile anterioare, cand pretul a scazut cu 38,5%.

Restul titlurilor de la BVB au consemnat variatii reduse, iar atentia investitorilor a continuat sa fie axata doar pe cateva actiuni.

La ora 13:29, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,71%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,93%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in crestere cu 1,02%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 1,16%.

Totodata, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,72%.

Investitorii au transferat in total actiuni de 18,9 milioane lei (4,2 milioane euro), valoare de peste trei ori mai mare decat rulajul din prima parte a sedintei precedente, de doar 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro). Lichiditatea de joi a fost asigurata in proportie de 88% de transferuri cu actiuni Fondul Proprietatea (9,8 milioane lei), SIF Transilvania (2,7 milioane lei), OMV Petrom (2,3 milioane lei) si Erste (1,8 milioane lei).

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert. Pietele de la Paris si Londra erau in scadere cu pana la 0,2%, iar bursa de la Frankfurt era in stagnare.

#actiuni bvb, #actiuni bursa de la Bucuresti, #actiuni Oltchim BVB, #tranzactii bvb , #Tranzactii