Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Bursa > Burse de valori
A   A   A

Bursa a deschis in scadere usoara, pe o lichiditate redusa

Bursa a deschis in scadere usoara, pe o lichiditate redusa
Bursa a deschis sedinta in scadere nesemnificativa, cu 0,16%, intr-o piata in care au fost realizate tranzactii cu actiuni emise doar de 24 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.
Dupa primele minute de tranzactionare, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,27%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,39% sub sedinta precedenta. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

La ora 10:22, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in scadere cu 0,36%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,71%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu doar 0,04% sub inchiderea de marti.
Actiunile Oltchim au crescut cu 2,37% si au recuperat o parte din corectia de peste 4% inregistrata in sedinta precedenta. In ultimele doua saptamani, aceste titluri au inreguistrat o volatilitate ridicata, coborand cu aproape 39% dupa anuntul privind privatizarea combinatului, pentru ca apoi sa urce cu 44%.

Privatizarea Oltchim implica intr-o prima etapa majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. In cadrul acestei majorari va fi convertita in actiuni o creanta AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, in valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

Dupa primele minute ale sedintei de miercuri actiunile combinatului erau cotate la 0,735 lei. Cu aceste titluri au fost realizate doar patru operatiuni, de 1.800 de lei.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 390.000 de lei (87.000 de euro), valoare cu 26% sub rulajul de la debutul sedintei precedente, de 528.000 de lei (117.000 de euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 239.000 de lei, iar pretul a scazut cu 0,47%, la 0,5325 lei.

Bursele vest-europene au debutat in scadere cu pana la 1%, dupa ce Japonia a anuntat ca a trecut pe deficit comercial in iulie din cauza scaderii exporturilor catre Europa si China si cresterii importurilor din cauza aprecierii pretului petrolului.

Totodata, investitorii asteapta o intalnire intre prim-ministrul grec Antonis Samaras ?i ?eful Eurogrup Jean-Claude Juncker, dupa ce Samaras a cerut mai mult timp pentru a pune in aplicare reformele structurale in tara sa. Un alt eveniment pentru piete este si intalnirea programata joi intre presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 22 August 2012, ora 10:45

 Articol citit de 1081 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor