Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Bursa > Burse de valori
A   A   A

Bursa de la Bucuresti a revenit pe plus, sustinuta de evolutiile vest-europene

Bursa de la Bucuresti a revenit pe plus, sustinuta de evolutiile vest-europene
BVB a revenit pe plus chiar la finalul sesiunii de joi, cresterea fiind sustinuta de evolutia de pe piata americana, intrucat investitorii se asteapta la noi masuri de stimulare din partea Fed, dupa date sub asteptari privind piata muncii.
Piata a deschis ziua in crestere cu 0,34%, dupa care a inceput sa scada, cu pana la 0,68%, influentata de evolutia pietelor vest-europene, dupa ce randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Spaniei a urcat puternic joi, dupa retrogradarea tarii de catre Moody's, si a depasit pentru prima data pragul psihologic de 7% care a fortat tari precum Grecia sa ceara ajutor financiar extern.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, se situa cu 0,54% mai sus, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era in scadere cu 0,34%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in coborare cu doar 0,08%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,31%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Perioada propice pentru cumpararea de actiuni

"Avand in vedere faptul ca indici BET si BET-FI au pierdut peste 20% fata de maximele din luna martie, am putea considera situatia actuala ca fiind oportuna pentru cei care vor sa achizitioneze actiuni la un discount mai mare decat ratele la depozite.

Totusi, din cauza incertitudinilor zonei euro, apetitul pentru risc al acestora este foarte redus. In consecinta, un deznodamant fericit al alegerilor din Grecia de la sfarsitul saptamanii ar insemna o revigorare a volumelor tranzactionate si o calmare a pietelor. Este greu de anticipat pentru cat timp pietele vor sta intr-un punct de echilibru. Primul bailout al Greciei a marcat o revenire de cateva luni, iar bailout-ul Spaniei a adus un respiro de cateva ore de tranzactionare", a declarat pentru MEDIAFAX Radu Profeanu, broker la Tradeviile.

Potrivit brokerului de la Tradeville, investitorii ar trebui sa vizeze in special actiuni ale caror profituri operationale si cifre de afaceri sunt in crestere si care nu tin cont de cicluri economice.

"Traditional sectorul energetic (Petrom) si cel al utilitatilor (Transgaz, Transelectrica, Merck & Company-sectiunea ATS) sunt vizate de investitori in perioade de incertidudine economica. De aseamenea, este posibil sa asistam si la o ?fuga? a investitorilor catre zona metalelor pretioase (aur, argint). Pentru evolutii mai spectaculoase si pentru o doza in plus de adrenalina, investitorii ar putea lua in considerare sectorul financiar", a afirmat Profeanu.
Rulaj dublu la BVB

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 23,77 milioane lei ( 5,7 milioane euro), valoare de peste doua ori mai mare decat rulajul sedintei anterioare, de 9,63 milioane lei (2,16 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu transferuri de 13,8 milioane lei, operatiunile cu titlurile FP asigurand 58% din lichiditatea pietei. Cea mai mare parte din actiuni a fost tranzactionata prin cinci transferuri deal, in valoare cumulata de 9,55 milioane lei. Operatiunile negociate au fost perfectate la 0,48 lei, cu 0,63% peste referinta.

Pe piata principala, actiunile au inchis la acelasi pret, iar schimburile cumulau 4,3 milioane lei.

Tot pe piata Deal, au fost inregistrate si patru transferuri negociate cu actiunile SIF Moldova (5,29 milioane lei) si unul cu titlurile Transelectrica (1,55 milioane lei).

"Prima veste pozitiva pentru piata autohtona poate sa vina de peste ocean, saptamana viitoare, in urma raportului de la jumatatea trimestrului al doilea sustinut de Fed. Practic investitorii astepta ?unda verde? pentru o noua runda de lichiditate (QE3), ceea ce ar aduce un nou flux de cash, care ar fi indreptat catre piata de capital", considera Profeanu.

Jucatorii nu au prezentat interes pentru tranzactionarea actiunile de pe Rasdaq nici joi, realizand trasferuri de doar 114.000 lei, aproape de lichiditatea de miercuri, de 110.000 lei.

Cele mai lichide au fost actiunile Electroprecizia Sacele (ELZY), cu operatiuni de 25.000 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pietele vest-europene si-au atenuat usor din scaderile de la inceputul zilei, investitorii anticipand un rezultat pozitiv al alegerilor generale care vor avea loc duminica in Grecia.

Pietele raman insa tensionate, dupa date sub asteptari privind piata americana a muncii.
Facebook ShareTweet
 Joi, 14 Iunie 2012, ora 19:44

 Articol citit de 1359 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor