Bursa din Toronto s-a inchis cu actiunile Gabriel Resources la pamant

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 09:19
1960 citiri
Bursa din Toronto s-a inchis cu actiunile Gabriel Resources la pamant

Actiunile Gabriel Resources s-au prabusit luni la Bursa din Toronto, dupa anuntul premierului Ponta cu privire la respingerea proiectului Rosia Montana in Parlamentul Romaniei.

Titlurile companiei canadiene au inregistrat astfel un record istoric negativ, atingand la inchidere pretul de 0,68 dolari canadieni/ actiune, in scadere cu 53,74% fata de inchiderea sedintei de vineri, cand au fost cotate la 1,47 dolari canadieni/ actiune.

Capitalizarea bursiera a companiei s-a redus astfel de la 564.627.082 dolari (aproximativ 544.691.377 dolari SUA) canadieni la 261.188.038 de dolari canadieni (251.966.079 dolari SUA).

La listarea sa pe piata de capital in 2000, actiunile Gabriel Resources au avut un pret de 3 dolari canadieni/ actiune.

Autoritatea de reglementare a Bursei din Toronto a anuntat pentru 37 de minute oprirea tranzactiilor cu actiuni Gabriel Resources, imediat dupa anuntul primului ministru roman.

Tranzactiile s-au reluat insa cu putin timp inainte de deschiderea sedintei bursiere de luni, care a avut loc la ora locala 09.30 (16.30 ora Romaniei), deci dupa declaratiile premierului.

Actiunile au deschis la pretul de 1,10 dolari canadieni/ actiune, foarte aproape de maximul zilei, de 1,11 dolari canadieni/ actiune.

In prima parte a sedintei investitorii au vandut masiv titlurile Gabriel Resources, pretul acestora atingand chiar si un minim de 0,41 dolari canadieni/ actiune, practic o depreciere de 72% fata de inchiderea de vineri.

Ulterior insa actiunile au inceput sa se stabilizeze in jurul pretului de 0,65 - 0,7 dolari canadieni/ actiune, inchizand la un pret unitar de 0,68 dolari.

Gabriel Resources a anuntat, in cadrul unui comunicat publicat pe site-ul bursei de la Toronto, ca va ataca in instanta decizia Guvernului de a opri de la dezbaterea parlamentara proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana, pentru incalcari multiple ale tratatelor de investitii internationale. In acest context, reprezentantii companiei declara ca asteapta o confirmare a pozitiei Guvernului in aceasta privinta.

Senatul a aprobat, luni, cu 91 de voturi "pentru", 18 "impotriva" si o abtinere, ca Proiectul de lege referitor la Rosia Montana sa fie supus dezbaterii in procedura de urgenta, Senatul fiind prima Camera sesizata.

In urma acestei decizii s-a stabilit ca pana pe data de 11 septembrie sa fie elaborate avizele comisiilor sesizate, iar pana pe 17 septembrie sa fie elaborat si raportul care va fi un raport comun al Comisiei pentru administratie si al Comisiei economice.

#actiuni Gabriel Resources, #Bursa Toronto Gabriel Resources, #pret actiuni Rosia Montana, #titluri Gabriel Resources , #Actiuni