Bursa este la pamant. BET-C atinge minimul ultimilor doi ani si noua luni

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 17:20
1618 citiri
Bursa este la pamant. BET-C atinge minimul ultimilor doi ani si noua luni

Bursa de la Bucuresti s-a prabusit vineri, coborarea fiind de 3,69 procente. Cel mai mare contributor la aceasta situatie a fost indicele general BET-C, care a coborat pana la cel mai redus nivel din ultimii doi ani si noua luni.

Scaderile severe de pe bursele externe se pare ca sunt cele care au pus pe fuga investitorii de pe bursa romaneasca. Indicele BET-C a inregistrat cel mai scazut nivel din septembrie 2009. Fata de finalul anului trecut, valoarea indicelui BET-C este cu 4,8% mai mica, relateaza Mediafax.

De asemenea, indicele BET, care masoara evolutia celor mai lichide zece actiuni, a atins vineri cel mai redus nivel din 12 ianuarie 2012 si pana acum, iar titlurile SIF-urilor si ale Fondul Proprietatea au contribuit negativ la evolutia indicelui BET-FI, care a coborat pana la valoarea inregistrata in 10 ianuarie 2012.

Declinul de vineri din piata este cauzat de numarul mic de cumparatori prezenti. Investitorii care au vrut sa vanda au fost nevoiti sa coboare preturile, desi, in cele mai multe cazuri, ordinele de vanzare au fost pentru volume reduse de actiuni.

Astfel, actiuni importante au inregistrat scaderi vizibile. SIF-urile au avut corectii de 2,09% - 5,88%, iar actiunile OMV Petrom, de 3,48%. Titlurile Bancii Transilvania au coborat cu 5,26%, in timp ce actiunile BRD au pierdut 6,46%. Dintre acestea, actiunile OMV Petrom au inregistrat cea mai mare lichiditate, de 4,3 milioane lei, in timp ce actiunile BRD si Banca Transilvania s-au tranzactionat de 165.000 de lei si, respectiv, 417.000 lei.

Contextul economic extern a influentat evolutia indicilor BVB

"Contextul extern din Europa a trimis in corzi pietele in aceste zile si nu vad pentru moment o relaxare a situatiei. In aceste conditii, starea tensionata se resimte din plin pe piata locala. Cu toate ca volumele tranzactionate nu sunt insemnate, as zice ca sunt totusi relevante pentru starea actuala. Lipsa unor perspective pozitive a indepartat destul de repede potentialii investitori, iar cei ramasi cauta sa speculeze sau sa isi lichidizeze pozitiile cat mai repede.

O astfel de structura a investitorilor are ca efecte o piata cu volume scazute si cu deprecieri semnificative. Cei care se orienteaza pe termen mediu sunt absenti aproape cu desavarsire", a declarat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction pentru Mediafax.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni era in scadere cu 4,21% la inchidere pietei principale, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 4,12% sub valoarea sedintei precedente.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 3,49%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 4,15%. Acesta reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Majoritatea investitorilor ramasi prefera sa isi lichideze portofoliile la primul semnal negativ, netinad cont de pretul la care pot sa faca exitul. Optimismul invesitorilor se va intoarce doar in momentul in care nu vom mai auzi de criza statelor din zona euro. Pana atunci ramane un taram al inceritudinilor si destinat in mare parte celor care au un apetit pentru risc destul de ridicat", a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni in valoare de 23,7 milioane lei, echivalentul a 5,3 milioane euro, valoare de aproape doua ori mai mare decat rulajul sesiunii precedente, de 12,7 milioane lei (2,8 milioane euro). Cu toate acestea, 52% dintre transferuri au fost realizate pe titlurile OMV Petrom (5,6 milioane lei) si Fondul Proprietatea (5,8 milioane lei).

#evolutie Bursa Valori Bucuresti, #prabusire BVB, #indici bvb, #evolutie indici bvb , #Burse de valori