Bursa, la un nou minim. Instabilitatea europeana pune pe fuga investitorii

Marti, 05 Iunie 2012, ora 19:00
1198 citiri
Bursa, la un nou minim. Instabilitatea europeana pune pe fuga investitorii

Bursa de la Bucuresti a atins un nou minim al ultimilor ani, cu 0,93% mai mic fata de nivelul de vineri, 1 iunie. Rulajele BVB de marti se aliniaza celor inregistrate pe alte burse internationale, unde investitorii s-au aratat reticenti.

Un nivel mai redus al indicelui BET-C a fost inregistrat pe 2 septembrie 2009. De la inceputul anului si pana acum, indicele a pierdut 5,6% din valoare, scrie Mediafax.

La randul sau, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,32 procente, in timp ce indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat 1,29%. Acesta din urma reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate si include SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Valoarea totala a tranzactiilor de marti s-a ridicat la 14 milioane de lei, echivalentul a 3,1 milioane de euro, cu mult sub rulajul sedintei de vineri, cand valoarea tranzactiilor a atins 23,7 milioane de lei (5,3 milioane euro).

Cele mai tranzactionate titluri au apartinut Fondului Proprietatea, acestea reprezentand peste 7,14 milioane de lei din suma totala. Pretul actiunilor de acest tip a scazut cu 0,54% pana la 0,4799 lei per actiune.

"Multi investitori se gandesc ca evolutiile precum cele din toamna anului 2008 sunt repetabile. Piata de la Bucuresti nu poate decat sa fie prinsa intre aceste sentimente care conduc pietele financiare dezvoltate. Ba mai mult decat atat, in cazul BVB, fiind o piata mica si lipsita de investitori interni puternici, expectativa sau dorinta investitorilor financiari staini de a-si retrage capitalurile provoaca caderi ale cotattiilor mai mari la Bucuresti decat pe alte piete mai lichide, asa cum a fost de altfel cazul in 2008", a declarat seful departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu.

Acesta considera ca in contextul creat de incertitudinile legate de viitorul zonei euro, este normal ca investitorii sa se comporte astfel, deoarece nu au repere si sunt asaltati de diferite scenarii ingrijoratoare.

Conform analistului BCR, este foarte greu pentru investitori sa isi asume pozitii ferme de cumparare, mai ales in contextul marcat de lipsa de predictibiltiate in ceea ce priveste subiectele economice majore in economiile dezvoltate.

"Intr-un astfel de mediu, marcat de teama, nimeni nu poate sa intrevada cat s-ar mai putea duce in jos cotatiile. Ceea ce insa i-a invatat momentul Lehman Brothers, cel putin pe o parte dintre investitori, fie acestia sofisticati sau amatori, este ca in cazul jucatorilor cu apetit pentru risc si nervi tari, perioadele cele mai tulburi pot oferi firesc cele mai bune oportunitati de intrare", a afirmat Caruntu.

#indici bvb, #evolutie indici bvb, #scadere indici bvb, #minim indici BVB , #Burse de valori