Bursele din Asia au urcat marti, iar aurul a atins un nou record

Marti, 23 August 2011, ora 11:58
1233 citiri
Bursele din Asia au urcat marti, iar aurul a atins un nou record

Bursele din Asia au urcat marti cu 2% datorita calmarii temerilor privind o aterizare dura a economiei chineze in urma unui sondaj care a indicat cresterea productiei industriei prelucratoare a Chinei in august, insa aurul a atins un nou record istoric, de peste 1.900 dolari, transmite Mediafax.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in crestere cu 1,2%, in timp ce indicele MSCI Asia-Pacific al pietelor asiatice din afara Japoniei a avansat cu 2%.

Pretul aurului pe piata spot a urcat cu 0,8%, la maximul istoric de 1.911,46 dolari pe uncie, din cauza temerilor privind franarea cresterii economice globale.

Contractele futures cu actiuni europene anunta un debut pozitiv marti pe continent, cu cresteri de 1% la Frankfurt, 0,8% la Paris, respectiv 0,5% la Londra.

Indicele MSCI al burselor din intreaga lume a ramas insa in scadere puternica pe ansamblul lunii august si este cu 19% sub maximul anului 2011, atins in luna mai.

Pietele de capital sunt in scadere puternica de la inceputul lunii august, in timp ce activele considerate sigure de catre investitori, precum aurul, francul elvetian, yenul, titlurile de Trezorerie SUA si obligatiunile guvernamentale japoneze sunt tot mai scumpe.

Moneda euro s-a apreciat usor marti, insa da in continuare semne de vulnerabilitate. Traderii asteapta sondajele privind industria prelucratoare din Germania, Franta si zona euro. Euro se tranzactioneaza la circa 1,438 dolari.

Pretul petrolului de referinta pentru piata SUA a urcat cu 0,8%, la 85,1 dolari pe baril, dupa ce a scazut puternic luni pe fondul sperantelor ca violentele din Libia vor lua sfarsit in viitorul apropiat, permitand companiilor petroliere sa reia exporturile.

Indicele dolarului, care masoara performantele monedei americane in raport cu un cos de valute de referinta, a coborat usor, la 74,031, dar se mentine peste minimul de luni, de 73,814.

Moneda SUA a fost sustinuta si de temerile privind posibile masuri agresive din partea autoritatilor elvetiene si japoneze pentru slabirea francului si yenului. Dolarul a atins vineri un minim istoric de 75,94 yeni.

#burse asia, #investitori, #criza sua, #recesiune, #cotatie aur , #Cotatii