Ce vor aduce deciziile Fed pentru burse: prabusire sau stimulare?

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 15:40
1675 citiri
Ce vor aduce deciziile Fed pentru burse: prabusire sau stimulare?

In conditiile in care marile burse sunt in zona maximelor istorice, cu mult peste varfurile din 2008, scenarii posibile dupa momentul in care Rezerva Federala din SUA va retrage stimulentele actuale si va majora dobanda-cheie sunt diferite, apreciaza Tradeville.

Indicii principali de pe Wall Street se situeaza in prezent cu circa 2% sub maximele istorice atinse in luna septembrie, in timp ce indicii burselor din Londra, Frankfurt si Paris sunt cu 3-%-5% sub nivelurile record.

In urmatoarele luni, cel mai important reper pentru pietele financiare il reprezinta intentiile bancii centrale americane. Mai exact, cand anume va efectua Rezerva Federala prima crestere a dobanzii-cheie din SUA, care a ramas la 0%-0,25% in ultimii cinci ani sau, cu alte cuvinte, cand va debuta un nou ciclu de restrictionare monetara in America.

Specialistii Tradeville considera ca, deocamdata, Rezerva Federala joaca in mod eficient cartea prudentei. Acestia remarca faptul ca Fed continua sa spuna ca va trece o perioada considerabila de timp intre incetarea completa a celei de-a treia campanii de tiparire de dolari (QE3 - Quantitative Easing 3), inceputa in toamna lui 2012 si care se va incheia luna viitoare, si momentul primei cresteri a dobanzii-cheie.

"Economia americana are acum, in sfarsit, o evolutie cel putin rezonabila si tot mai multi oficiali ai bancii centrale vor sa grabeasca debutul unei restrictionari monetare. Este probabil ca pana la finalul acestui an Rezerva Federala sa coboare trenul de aterizare - semnalizand ca este pregatita sa livreze prima crestere a dobanzii-cheie candva in 2015", estimeaza Mihai Nichisoiu, analist la Tradeville.

Dolarul american, sub spectrul unei cresteri istorice

Momentul in care Rezerva Federala va fi suficient de explicita in privinta iminentei primei cresteri a dobanzii-cheie va fi unul extrem de important. Pana la acel moment, "dolarul american ar trebui sa continue sa se aprecieze in mod generalizat si impulsiv in ceea ce ar putea fi inceputul celui de-al treilea val important de crestere din istorie", este de parere analistul Tradeville.

In acelasi timp, temandu-se de perspectiva unei restrictionari monetare, bursele de actiuni ar putea parcurge unele turbulente, in special in segmentele supra-incalzite in ultimii ani (de exemplu, segmentul corporatiilor cu capitalizare mica). De asemenea, aurul ar putea sa-si continue declinul, putand testa pragul de 1.000 dolari/uncie.

Cu toate acestea, dupa ce Fed va oferi certitudinea cresterii dobanzii-cheie, bursele de actiuni ar trebui sa se inscrie intr-un nou episod de crestere, iar aurul poate incepe sa se aprecieze din nou.

"Motivul-cheie il va reprezenta faptul ca Fed se va situa in mod intentionat in urma economiei, adica va majora dobanda cu mai putin decat ar recomanda economia, ceea ce va actiona in continuare ca un stimulent, ampllificand gradual asteptarile inflationiste", explica Nichisoiu.

Astfel, daca economia americana, in functie de cresterea pe care o va inregistra, va recomanda o dobanda-cheie de 4%, Fed va anunta 2%. Prin urmare, un investitor va prefera randamentele oferite de economie via companiile listate pe bursa in locul dobanzilor mai putin avantajoase ale depozitelor bancare.

"Vom continua sa parcurgem o perioada foarte buna pentru investitori, probabil una dintre cele mai bune din istorie. Dobanzile vor continua sa fie exceptional de mici, iar cele mai importante banci centrale nu vor sa deturneze performantele economice reusite post-criza din 2008. Dincolo de volatilitatea unor perioade scurte de timp, ciclul favorabil burselor de actiuni este inca departe de final", adauga Mihai Nichisoiu.

Economiile SUA si China, in contrast

Dupa prima crestere a dobanzii-cheie de catre Fed, dolarul american si-ar putea tempera aprecierea, dar ar trebui sa ramana intr-un top al preferintelor valutare ale investitorilor, e de parere analistul Tradeville.

Parcurgem o situatie rar intalnita in istorie, in care cele mai importante doua economii globale, SUA si China, urmeaza traiectorii opuse. America isi revine economic pe filiere nu doar circumstantiale, precum costul inca scazut al creditului, ci si structurale, precum o revolutie a sectorului energetic care plaseaza industria locala intr-o postura tot mai competitiva. In schimb, autoritatile de la Bejing incearca sa instrumenteze o alunecare/incetinire ordonata a economiei chineze, dupa rate astronomice de crestere in ultimii ani care au condus la acumularea unor dezechilibre macro ingrijoratoare.

In plus, cresterea economiei americane survine in contratimp cu evolutia multor altor economii preferate de catre investitori in ultima decada. Multe economii emergente, dar si dezvoltate (precum Suedia sau Australia) sunt supra-incalzite si, astfel, vulnerabile unui curs descendent in urmatorii ani.

#scenarii bursa, #scenarii fed, #tradeville bursa , #Stiri Bursa