Centrala nucleara Areva a pierdut 1,6 miliarde de euro, in 2011

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 12:30
4104 citiri
Centrala nucleara Areva a pierdut 1,6 miliarde de euro, in 2011

Areva SA, centrala nucleara controlata de statul francez si cel mai mare furnizor de combustibil nuclear din lume, estimeaza pentru 2011 o pierdere de 1,6 miliarde de euro in operatiunile companiei prin prescrieri de actiuni la proiectele miniere si inchiderea de centrale, ca urmare a accidentului nuclear din Japonia, din luna martie.

Compania planifica provizioane de 2,36 miliarde de euro, inclusiv 1,46 de miliarde de euro pentru defectiuni ale echipamentelor la unitatea de operatiuni miniere UraMin din Africa Centrala si de Sud, potrivit unui comunicat publicat marti de Areva.

Compania si-a asumat, de asemenea, responsabilitatea asupra centralelor de combustibil nuclear care vor fi inchise, dar si asupra proiectelor in constructie, inclusiv centrala din Finlanda, informeaza BusinessWeek.

"Piata va fi mai putin infloritoare decat se anticipase enterior, iar investitiile se vor reduce semnificativ", declara Pierre Boucheny, analist la Kepler Capital Markets din Paris, inainte de publicarea comunicatului Areva.

Luc Oursel, care a preluat functia de CEO de la Anne Lauvergnon in luna iunie, a declarat ca va reduce costurile cu cel putin un miliard de euro pana in 2015 si ca va vinde cel putin 1,2 miliarde de euro in active nespecificate pana in 2016, pentru a reface profitabilitatea companiei.

CEO-ul se afla sub presiuni din partea Standard & Poor's pentru a-si reface finantele, in timp ce guvernul francez, care controleaza 83% din Areva, il preseaza sa pastreze locurile de munca in Franta, inaintea alegerilor electorale de anul viitor.

Areva a gasit o solutie de mijloc si a ales sa disponibilizeze 1.500 de angajati din centralele din Germania, potrivit Canadian Business.

Intr-adevar, compania de stat franceza nu a avut de ales, intrucat Germania a inchis in 2011 opt din cele 17 reactoare pe care Areva le avea pe teritoriul german si a decis sa iasa compet din industria de energie nucleara pana in 2022, ca urmare a dezastrului de la centrala nucleara din Fukushima.

Si Elvetia a decis sa inchida, incetul cu incetul, centralele nucleare, iar populatia incepe sa se opuna energiei nucleare in tari precum Japonia, unde cele mai multe reactoare sunt deocamdata oprite.

Astfel, actiunile Areva au pierdut 47 de procente anul acesta.

Ratingul de credit al companiei, BBB+, ar putea fi scazut din cauza "lipsei de imbunatatiri substantiale in profitabilitate", spunea, in luna august, agentia Standard & Poor's, care invoca "o sporire a nesigurantei" in industria nucleara si la Areva, in mod deosebit.

Actiunile Areva au scazut cu 1,13 euro, sau 5,6% pana la 19,20 de euro in Paris, cea mai mare scadere din 4 octombrie pana acum. In plus, actiunile companiei au fost suspendate de la tranzactionare, marti, inaintea anuntului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#centrala nuceara Franta, #Areva Franta pierderi, #pierderi centrala nucleara , #Pret actiuni