Cine castiga pe urma tensiunilor din Iran?

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 14:20
1689 citiri
Cine castiga pe urma tensiunilor din Iran?
Sonda petrol

China si Rusia vor avea cel mai mult de castigat din actiunile Uniunii Europene prin care se interzice importul de petrol din Iran, dar si din sanctiunile impuse de Statele Unite acestei tari. Companiile occidentale si consumatorii ar putea fii perdantii, spun expertii din industria petroliera.

Iranul va continua sa vanda aproximativ 2,6 miliane de baril pe zi, sau aproximativ 3% din rezerva mondiala de petrol, insa aproximativ toata aceasta rezerva se va indrepta catre China, spun expertii. Astfel, Beijingul ramane practic singurul client al Iranului si va putea sa isi negocieze un pret mult mai redus, scrie Reuters.

UE interzice importul de petrol din Iran incepand cu luna iulie

Statele Unite si-au anuntat si ele intentia de a implementa sanctiuni asupra bancii centrale a Iranului, dar si companiei iraniene care livreaza petrol.

Companiile petroliere cu conducere europeana, precum Royal Dutch Shell ssu Total din Franta au renuntat deja la achizitia de petrol iranian si altele sunt pe punctul de face acest lucru.

Japonia si Coreea de Sud au dat de inteles ca ar putea reduce achizitiile de petrol iranian pentru a colabora cu sanctiunile impuse de SUA pentru a pune presiune asupra Teheranului si a planurilor sale nucleare.

Tot mai multe tari concureaza pentru rezervele alternative

Inevitabil, atentia s-a intors asupra Arabiei Saudite, cel mai mare exportator din lume si singura tara care poate sa creasca rapid furnizarea de petrol si sa ajute occidentul sa faca fata cresterii puternice a preturilor si a efectului lor asupra economiei.

FMI declara saptamana aceasta ca pretul petrolului ar putea creste cu 20 pana la 30% daca Iranul s-ar razbuna si ar opri toate exporturile sale de petrol. Directorii din industria petroliera, insa, au declarat ca pietele energetice isi pot permite sa piarda cele 2,6 milioane de baril furnizate de Iran pe zi. Acestea ar fi aproape la acelasi nivel cu rezervele pierdute in razboiul civil din Libia, in 2011. Ei sunt increzatori ca Arabia Saudita ar putea suplimenta rezervele necesare.

Arabia Saudita suplimenteaza resursele de petrol. Cine castiga?

"Petrolul iranian isi va gasi, totusi directia in piata, catre pietele asiatice, precum China si chiar la un pret mai mic",a declarat o sursa din Arabia Saudita pentru Reuters. "Cu toate acestea, chiar daca 50% din petrolul iranian se pierde, avem suficienta cantitate de petrol, avem resurse suficiente sa il inlocuim, asa cum s-a demonstrat in cazul Libia", a adaugat acesta.

Directorul companiei de stat Saudi Aramco, Khalid al-Falih, a avut o multime de intalniri bilaterale in cadrul World Economic Forum, care a avut loc saptamana aceasta. In ultima luna, Arabia Saudita a primit cereri de suplimentare a resurselor de petrol atat de la Uniunea Europeana, cat si de la Japonia si Coreea de Sud. Uniunea Europeana si Turcia cumpara aproximativ o treime de din exporturile de petrol din Iran, restul indreptandu-se catre China, Japonia, Coreea de Sud si Africa de Sud.

"Am vorbit despre suplimentarea resurselor petroliere, ca o discutie absolut normala. Saudi Aramco are intotdeauna o abordare pozitiva", a declarat Jun Arai, direcorul Showa Shell, pentru Reuters.

Si Rusia are de castigat din sanctiunile occidentului aplicate Iranului. Cel mai mare producator de petrol se pozitioneaza perfect, astfel incat cota sa de piata in Europa sa creasca, in ciuda indoielilor pe care unii Europeni le au in privinta pe Rusiei pentru resursele de petrol si gaze. Indoielile vin dupa ce, in trecut, disputele privind plata intre Rusia si tara sa vecina, Ucraina, au amenintat transferul de gaze catre Europa.

"Sunt sogur ca Moscova priveste situatia cu mare interes",a declarat Jose Sergio Gabrielly, directorul companiei braziliene Petrobras. Arkady Dvrkovich, consilerul Kremlinuli pe probleme economice este si el de parere ca Rusia are numeroase beneficii din partea sanctiunilor care ar pastra in mod sigur preturile la cel putin acelasi nivel, in jurul valorii de 100 de dolari/baril pe zi, dupa estimarile sale.

Companiile trebuie sa respecte sanctiunile SUA

Showa Shell cumpara 100,000 de baril pe zi din Iran, in baza unui contract care expira in luna martie si, ca orice alta companie, ar fi expusa sanctiunilor SUA daca nu se supune clauzei de renuntare la colaborarea cu banca centrala a Iranului. "Asteptam indrumarile guvernului", a declarat Arai.

Pentru compania Total indicatiile au fost mai clare. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a fost unul dintre principalii sustinatori ai sanctiunilor mai aspre. "Deja am incetat sa cumparam petrol din Iran", a declarat directorul Total. Christopher de Margerie. Compania importa intre 80,000 si 100,000 de barili pe zi din Iran.

Peter Voser, directorul Royal Dutch Shell, a declarat ca ar putea dura o vreme pana cand compania sa va suspenda achizitiile, pe care sursele din piata le estimeaza a fi la aproximativ 100,000 de barili pe zi.

"Suntem o companie Europeana si, in consecinta, suntem afectati de sanctiuni si ne vom obliga sa implementam aceste sanctiuni. Trebuie sa studiez toate aceste detalii pentru a stabili un plan de actiune in acest sens", a declara acesta.

In afara de Total si Shell, cele mai mari companii care cumpara petrol iranian sunt companiile din Italia, Spania si Grecia.

#sanctiuni Iran petrol, #import petrol iran, #petrol rusia, #petrol China , #Pret actiuni