CNVM a aprobat infiintarea primului fond deschis de investitii (ETF) listat la Bursa

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 16:45
1612 citiri
CNVM a aprobat infiintarea primului fond deschis de investitii (ETF) listat la Bursa

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, luni, infiintarea primului ETF - Exchange Traded Fund, fond deschis de investitii care va fi listat la Bursa, la solicitarea societatii de administrare a investitiilor Vanguard Asset Management.

"Suntem in proces de obtinere a avizului CNVM necesar pentru listarea fondului. Conform dispunerii CNVM, este prevazut un termen de maximum 45 de zile de la obtinerea acestei aprobari, pana la care fondul trebuie listat la BVB", a declarat pentru Mediafax, Victor Stanila, purtatorul de cuvant al firmei de brokeraj Tradeville, care detine societatea de admnistrare a investitiilor.

Fondul deschis de investitii ETF BET Tradeville va investi in cele mai lichide zece actiuni listate la BVB si care sunt cuprinse in indicele BET si va replica structura acestui indice.

Mihaela Biciu, presedinte CA si directorul general al Tradeville, a anuntat in aprilie ca Vanguard Asset Management urmeaza sa lanseze primul ETF romanesc listat la BVB.

Titlurile fondului tranzactionabil pot fi rascumparate de la societatea de administrare doar de brokerii care au incheiat un acord cu aceasta, nu direct de catre clientii acestora. Clientii brokerilor pot doar sa cumpere sau sa vanda unitatile de fond ale ETF-ului pe bursa.

Bursa de la Bucuresti a anuntat ca vrea sa stimuleze rulajele in acest an suspendand tarifele de procesare si admitere la tranzactionare pentru toate instrumentele financiare ale pietei reglementate la vedere, inclusiv comisioanele aferente admiterii si tranzactionarii fondurilor deschise de investitii listate locale, pentru o perioada de sase luni de la lansarea primului ETF din Romania.

Vanguard Asset Management administreaza in prezent activele a doua fonduri de investitii, Fondul Oportunitati Nationale si Fondul Vanguard Protector. La finalul lunii iunie, cele doua fonduri aveau active in valoare cumulata de 1,9 milioane lei.

#fond deschis de investitii, #ETF BVB, #ETF Bursa, #CNVM ETF , #Burse de valori