CNVM: Listarea companiilor de stat pe bursele externe, inutila

Marti, 12 Iunie 2012, ora 16:13
1406 citiri
CNVM: Listarea companiilor de stat pe bursele externe, inutila

Listarea companiilor de stat pe bursele externe nu este necesara, deoarece piata de capital autohtona are capacitatea de a absorbi ofertele mari. In plus, listarile duble pot ameninta lichiditatea BVB, considera Bogdan Chetreanu, comisarul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

"Personal, nu vad rostul unei duble listari, piata din Romania este perfect conectata la cele internationale. Suntem perfect compatibili cu pietele din afara. Piata romaneasca are capacitatea de a absorbi ofertele mari, ca Hidroelectrica sau Romgaz", a afirmat Chetreanu la un seminar pe teme de profil.

Potrivit lui Chetreanu, o listare simultana a unor companii de stat pe piata romaneasca de capital si pe piete externe ar putea crea pericolul disparitiei lichiditatii bursei de la Bucuresti, asa cum s-a intamplat in cazul altor tari care au adoptat o metoda similara.

"Sunt experiente nefericite in lume cu listari duale. De exemplu, Ucraina, care nu mai are piata de capital. Cele mai multe companii din Ucraina se tranzactioneaza in Polonia. Sau Azerbaijan, unde 95% din companii se listeaza la Londra, nu in Azerbaijan. Intrebarea este daca vrem sa mai avem lichiditate pe piata dupa o dubla listare. Exista pericolul ca lichiditatea sa dispara", a adaugat Chetreanu.

La finele lunii mai, reprezentantii BVB au declarat ca spera sa convinga Guvernul sa listeze companiile de stat doar pe bursa locala, pentru a sprijini dezvoltarea pietei de capital din Romania.

Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a declarat in luna mai ca bursele din Londra si Viena sunt luate in calcul pentru dubla listare a unor companii din programul de privatizare, care prevede vanzarea, in a doua parte a anului, a unor participatii la Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

#listare companii stat Romania, #dubla listare companii de stat, #companii Romania burse externe, #CNVM companii burse externe, #listare companii stat , #Burse de valori