Criza din Grecia loveste in pretul aurului. Vezi cotatiile

Marti, 07 Februarie 2012, ora 08:05
3365 citiri
Criza din Grecia loveste in pretul aurului. Vezi cotatiile

Pretul aurului a scazut in cursul zilei de luni, pe fondul temerilor legate de salvarea statului elen, dar si a ingrijorarilor legate de activele cu grad ridicat de risc.

Pretul aurului la vedere a scazut cu 0,5% pana la 1.716 dolari/uncie, in timp ce contractele futures din SUA cu livrare in luna februarie au fost stabilite la 21,10 dolari de la 1.719,20 dolari, potrivit Reuters.

Metalul pretios a inregistrat vineri cea mai slaba performanta a anului dupa ce datele pozitive privind locurile de munca in SUA au redus asteptarile unei noi runde de relaxare monetara.

Aurul s-a apreciat cu aproape 10% in acest an, insa daca apar mai multe semne care arata o revenire a economiei americane intr-un ritm mai alert decat in zona euro, ceea ce s-ar traduce printr-o intarire a dolarului, in perioada urmatoare aurul se va lupta sa ajunga la maximile inregistrate in trecut.

"Atat timp cat SUA isi mentin cresterea modesta si statele europene continua sa dezamageasca, ne asteptam ca dolarul sa se intareasca, un lucru nu foarte bun pentru aur", a declarat un analist.

Moneda euro s-a depreciat, dupa ce grecii s-au luptat sa ajunga la un acord in ceea ce priveste masurile de austeritate, necesare pentru a asigura un plan de salvare.

De altfel, Grecia a depasit deja termenul limita pentru discutiile despre un al doilea pachet de finantare acordat de FMI si trebuie sa ia o decizie urgent, spun reprezentantii Comisiei Europene.

Desi criza datoriilor a fost un factor decisiv pentru atingerea nivelului record de catre aur, pe care investitorii l-au vazut ca un refugiu in fata riscului, in ultimele luni metalul pretios a avut o tendinta asemanatoare cu a celorlalte marfuri.

"Cumparatorii aflati in cautare de investitii sigure exista in continuare, insa nu mai au forta pe care o aveau inainte de varful crizei suverane a datoriilor", spune un analist RBS. "Pentru moment, credem ca aurul se va aprecia in line cu celelalte marfuri".

"Protectia in fata inflatiei si politicile monetare relaxate in ceea ce priveste aurul sunt criteriile care vor stabili traseul metalulului pretios in urmatoarea perioada", a mai afirmat analistul.

Actiunile europene, in scadere

Pe alte piete, actiunile europene au scazut pe fondul temerilor cu privire la criza din Grecia. Astfel, pretul petrolului a inregistrat valori mai scazute.

Cererea pentru aurul fizic de pe pietele cheie din Asia a fost ridicata intrucat cumparatorii au reintrat pe piete profitand de scaderea preturilor inregistrata in cursul zilei de vineri, 3 februarie.

"Exista totusi apetit pentru a cumpara de pe piete, dupa acea cadere a preturilor de vineri. Investitorii se simt increzatori", a declarat Harshad Ajmera, proprietarul JJ Gold House din Kolkata.

Pretul argintului a scazut cu 0,8% pana la 33,33 dolari/uncie. In ceea ce priveste pretul platinei la vedere, acesta a scazut cu 0,5% pana la 1,608.74 dolari/uncie, in timp ce preturile la paladiu au scazut cu 1,4% pana la 695.50 dolari/uncie.

"Datele pozitive privind locurile de munca in SUA au reprezentat un avantaj pentru preturile la paladiu.

Paladiul are o expunere mai mare la piata auto din SUA si beneficieaza de imbunatatirea perspectivelor economice, fapt care s-a reflectat in performanta metalului", potrivit reprezentantilor UBS.

#pret aur criza grecia, #cotatii aur, #cotatii platina, #scadere pret aur, #curs valutar dolar, #criza grecia cotatii aur , #Cotatii