Cum va schimba listarea companiilor de stat Bursa de Valori Bucuresti?

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 18:33
1878 citiri
Cum va schimba listarea companiilor de stat Bursa de Valori Bucuresti?
BVB, a treia cea mai mare crestere din lume

Dupa multi ani de "coma", BVB a revenit pe val odata cu succesul listarii Transelectrica. Anul acesta, cel putin inca cinci companii de stat vor ajunge pe bursa. Ce efect va avea acest val de listari asupra BVB?

Cu ocazia vizitei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, care va avea loc peste doua saptamani, va fi stabilita lista si ordinea de iesire pe bursa a companiilor de stat. Conform acordului cu FMI, Romania trebuie sa selecteze intermediarii pentru vanzarea unui pachet minoritar din Posta Romana, a 15% din Romgaz, a unui pachet majoritar din Electro Serv si a 20% din actiunile Tarom, pana la sfarsitul acestei luni.

Selectarea consultantilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare si privatizarea CFR Marfa ar trebui finalizata de asemenea pana la sfarsitul lunii aprilie.

BVB, pe locul trei in lume

Chiar daca a crescut foarte mult de la inceputul acestui an, BVB mai are drum lung de parcurs pana a ajunge la nivelul burselor europene.

In primul trimestru, Romania s-a plasat pe locul al treilea in lume din punct de vedere al cresterii pietei de capital, fiind depasiti doar de Venezuela, cu o crestere de 70,7%, si Vietnam, cu 25,1%. Cresterea indicelui BET al BVB, ce se refera la cele mai mari zece companii listate, a fost de 24% in primele trei luni. Indicele compozit BET-C, care arata evolutia intregii burse, a crescut cu 17,5%.

Pe langa aceasta crestere, BVB este invaluita si intr-un sentiment pozitiv din partea pietei, generat de succesul Transelectrica, care a ridicat sperante in legatura cu vanzarile care urmeaza a avea loc.

Dupa parerea lui Radu Hanga, directorul BT Asset Management, principala problema pe care a avut-o BVB pana acum a fost lipsa de sustinere din partea statului, asa ca listarile din acest an vor creste, in mod sigur, increderea in piata de capital romaneasca.

"Cresterea interesului investitorilor pentru bursa romaneasca va duce la evaluari mai bune ale companiilor listate, ceea ce va avea ca efect cresterea interesului companiilor private de a se lista. Este o spirala", a declarat Radu Hanga pentru Business24.

Mesajul puternic din partea statului, cum a fost cel transmis cu ocazia listarii Transelectrica, trebuie mentinut in continuare, pentru ca doar asa vor putea fi atrasi investitori din afara, dupa cum mai spune Hanga.

Astfel, dupa demararea programului de listari de companii de stat, misiunea BVB va fi sa atraga companii din mediul privat. Pana acum, companiile romanesti nici macar nu au fost contactate de reprezentantii bursei pentru a fi intrebate daca vor sa se listeze. Noua conducere a bursei a declarat ca a pus la punct un astfel de program. Asteptarile lui Lucian Anghel, noul presedintele BVB, sunt ridicate.

"Este clar ca apetitul investitorilor internationali va creste, vor fi interesati si de Transgaz si Romgaz. Pofta vine mancand. Daca vom repeta aceeasi reteta ca la Transelectrica, nu vad vreun motiv ca viitoarele oferte publice sa nu aiba succes", spune acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bursa valori bucuresti, #listare bvb, #indici bvb, #Lucian Anghel BVB, #companii bvb , #Burse de valori