Ce este efectul de levier si cand in folosim

Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 08:30
1834 citiri
Ce este efectul de levier si cand in folosim
Foto: Pixabay.com

Efectul de levier este folosit in piata bursiera si poate reprezenta o sursa importanta de castiguri daca iti permiti sa risti. Dar de cele mai multe ori, pentru cei neinitiati in tainele investitiilor, reprezinta un risc major care se materializeaza in pierderi financiare.

Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, ce este efectul de levier.

Din acest motiv, expertii avertizeaza ca efectul de levier nu ar trebui folosit decat de abia dupa cativa ani de investitii pe bursa.

Efectul de levier nu face decat sa multiplice valoarea unei pozitii deschise fata de suma investita. Ce inseamna asta? Inseamna ca multiplica profitul sau pierderea la care te-ai expus atunci cand investesti.

Iata un exemplu:

Ai 100 de euro investiti intr-o actiune, sa-i spunem, Apple, de dragul exemplului. Daca tranzactionezi fara efect de levier, iar acea actiune pierde sau castiga 1% din valoare, inseamna ca la banii tai, ai pierdut sau castigat 1 euro.

In schimb, (tineti minte, am spus ca efectul de levier este un multiplicator), daca avem aceeasi investitie cu efect de levier x 5 (ori 5), valoarea pozitiei tale va fi de 5 ori mai mare. Adica pierderea si castigul vor fi tratate ca si cum investitia ta ar fi de 500 de euro.

Iar la o pierdere sau un castig de 1%, vei pierde sau castiga 5 euro.

Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.

Bugetul celor trei coloane sau cum sa economisesti cand crezi ca nu ai bani

Trei cele mai frecvente greseli pe care le poti face cu privire la pensionare

De ce este bine sa investesti bani pe bursa cand e criza ...citeste mai departe despre "Ce este efectul de levier si cand in folosim" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#efectul de levier, #majorarea riscului financiar , #Stiri Bursa