Europa strange randurile: Bursele din Londra si Frankfurt discuta fuziunea

Marti, 23 Februarie 2016, ora 17:13
2940 citiri
Europa strange randurile: Bursele din Londra si Frankfurt discuta fuziunea
Foto: Sovereignman

Deutche Boerse si London Stock Exchange Group, cele doua firme care controleaza bursele din Frankfurt si din capitala Angliei, au confirmat ca au deschis discutiile in vederea fuziunii.

Anuntul a starnit rumoare in randul analistilor si investitorilor, o fuziune de acest tip urmand sa duca la aparitia uneia dintre cele mai mari companii bursiere din lume, apta sa faca fata provocarii reprezentate de rivalele de pe continentul nord-american sau din Asia, comenteaza Bloomberg.

Stadiu de tatonare

Executivii din fruntea celor doua companii sunt amandoi adepti ai afacerilor facute in stil mare.

Xavier Rolet, seful LSE Group, s-a facut remarcat prin extinderea afacerilor companiei in sectorul cliring si prin achizitionarea unui furnizor de indici de referinta in piata.

La randul sau, Carsten Kengeter, directorul executiv al Deutsche Boerse, si-a inceputul mandatul investind in doar doua luni peste 1,5 miliarde de euro in tranzactii cu produse derivate pe cea mai pmare piata de profil din Europa.

Cele doua companii au emis un comunicat in care admit ca au deschis discutiile privind crearea unui gigant bursier in care participantii sa detina parti relativ egale: 54,4% pentru actionarii Deutsche Boerse si 45,6% pentru cei ai LSE Group, dupa cum relateaza postul american CNBC.

Aceasta nu inseamna neaparat ca o fuziune va si avea loc. Oricum, semnalul a starnit rumoare in piata, preturile actiunilor celor doua companii inregistrand salturi spectaculoase: 16% in cazul LSE Group si 7,3% pentru Deutsche Boerse.

Compania care administreaza bursa din Frankfurt a mai avut un episod in care a vrut sa isi intareasca pozitia in pietele de capital prin preluarea NYSE Euronext.

Tranzactia a fost respinsa de Comisia Europeana in 2012, lucru care l-a facut pe directorul de atunci al Deutsche Boerse, Reto Francioni, sa declare ziua respectiva "o zi de doliu pentru Europa".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fuziune burse Europa, #companii bursiere, #piata capital europa , #Piata de capital