Filosofia lumii financiare islamice fascineaza Occidentul: Cum se impaca banul cu Coranul

Joi, 09 Octombrie 2014, ora 13:58
4632 citiri
Filosofia lumii financiare islamice fascineaza Occidentul: Cum se impaca banul cu Coranul

Islamul reuseste sa cucereasca Occindentul acolo unde armele, teologia si teroarea au dat gres, prin intermediul pietelor si produselor financiare. Mirajul produselor financiare islamice, ghidate dupa preceptele Coranului, ii atrage din ce in ce mai mult pe bancherii si investitorii europeni.

Marea Britanie este primul stat non-musulman care a emis sukkuk, o varianta islamica a mult mai obisnuitei obligatiuni din Vest. Luna trecuta, Autoritatea Monetara din Hong Kong a intrat, de asemenea, in joc, iar in cursul acestui an mai sunt asteptate sa se alature organisme financiare din Luxemburg si Africa de Sud. Iar jocul nu se opreste la bancile centrale ale acestor state si regiuni. Goldman Sachs a lansat luna trecuta obligatiuni islamice, iar Societe Generale si Banca Tokyo-Mitsubishi au anuntat ca pregatesc un astfel de produs, anunta publicatia The Economist.

Reguli diferite

In lumea musulmana, deja investitiile sunt ghidate dupa sfaturile date de teologi care interpreteaza Coranul in conformitate cu subtilitatile pietei de capital. Regulile care guverneaza pietele vestice si cele islamice sunt complet diferite, din moment ce investitiile in pornografie, segmentul porcin al zootehniei, alcool si jocuri de noroc sunt "haram" (interzis) conform religiei musulmane. Nici dobanda nu mai este interpretata dupa acceptiunea capatata in Occident, ci devine parte detinuta de plasatorul investitiei intr-un bun si in profitul pe care acesta il va genera.

Diferentele dintre lumea financiara occidentala si cea islamica sunt insa mult mai profunde. Evaluarea riscurilor operatiunile derulate de institutiile financiare de catre cele doua parti se face in mod total diferit.

Speculatiile financiare poarta in lumea araba acelasi nume ca si pariurile (maysir) si, la fel ca si investitiile incerte (gharar), sunt interzise. Diferenta aceasta a ajutat insa bancile care opereaza dupa aceste reguli sa iasa intr-o forma mult mai buna dupa socul economic global inregistrat in 2008. Nu acelasi lucru se poate spune despre institutiile financiare din Vest, mult mai avantate in tranzactii de produse derivate si contracte futures. Pana si asigurarile din lumea islamica (takaful) difera radical fata de ceea ce cunoastem noi, fiind mai degraba constituite sub forma unor fonduri de investitii care sa genereze profit pentru asigurat si asigurator.

Miscare inteligenta

Pana acum, diferentele nu au speriat investitorii. Obligatiunile de 200 de milioane lire sterline lansate de britanici au atras peste doua miliarde de lire in comenzi. In Hong Kong, valoarea de un miliard de dolari a obligatiunilor lansate in septembrie a atras peste 4,7 miliarde de dolari pana in prezent, peste doua tremi din sumele incasate venind din afara lumii islamice. Rata de crestere anuala a sukkuk-urilor lansate in lumea financiara islamica a inceput sa atraga deja cumparatorii occidentali. Intrebarea este daca preluarea acestor instrumente financiare pe pietele vestice isi va gasi un bazin bun de investitii care sa corespunda preceptelor Coranului.

#instrumente financiare islamice, #lumea financiara islamica, #emisiuni sukkuk occident , #Stiri Bursa