Fondurile de investitii vor incheia cel mai slab an din ultima decada: "Au prea multe prejudecati"

Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 13:00
2167 citiri
Fondurile de investitii vor incheia cel mai slab an din ultima decada: "Au prea multe prejudecati"
Foto: thestar.com

Sentimentul de neincredere al investitorilor in fondurile de investitii este in crestere, dupa ce acestea au mentinut trendul descendent al performantei in primele 10 luni ale anului. Este unul dintre cei mai "saraci" ani din ultimul deceniu, din acest punct de vedere.

Volatilitatea profitului data de investitiile in cele mai stabile companii de pe piata de capital din Statele Unite nu a ramas fara ecou in randul fondurilor de investitii. Mai putin de 20% din managerii fondurilor de investitii au reusit sa aduca randamente bune clientilor, conform unei analizea Bank of America, prezentata in paginile revistei Financial Times.

Deruta pe bursa

Fondurile mari de investitii au pierdut controlul asupra indicilor de valoare de pe piata low-cost, dupa ce mai multe studii publicate in mediile academice au aratat neperformanta acestor investitii dupa plata taxelor si comisioanelor aferente.

"2014 s-a dovedit un an abisal. Prejudecatile cronice ale marilor fonduri de investitii fata de actiunile unor companii de rang inferior s-au dovedit paguboase, in conditiile in care acestea au evoluat mult mai bine decat restul actiunilor tranzactionate. Prejudecatile i-au costat pe investitori", sustine Savita Subramanian, reprezentant al Bank of America.

Pe deasupra, odata cu ivirea unor temeri legate de ritmul de crestere economica la nivel global si cu prabusirea pretului barilului de petrol, in octombrie, randamentele date de tranzactionarea actiunilor unor companii tehnologice si din domeniul energiei au inregistrat o cadere spectaculoasa.

Deceniu neperformant

Anul acesta, nivelul rentabilitatii fondurilor de investitii pe baza indicelui Russell a coborat pana la 17,7%, mult sub nivelul de 40,5%, atins anul trecut. Insa, din 2003 si pana in prezent situatia a fost constant defavorabila performantei fondurilor de investitii, doar in 2007 inregistrandu-se o majoritate a fondurilor performante raportate indicelui Russell 1000, care regleaza piata.

Analiza efectuata de Bank of America a acoperit toate fondurile de investitii de dimensiuni apreciabile din Statele Unite. Fondurile tranzactionate pe bursa au atins o cifra de 199 miliarde de dolari, in primele trei trimestre, dintr-un total de 2600 de miliarde de dolari pusi in circulatie pe bursa. Fondurile mutuale de investitii de pe segmentul low-cost si-au intarit pozitia. Vanguard Total Stock Market Index a depasit ca valoare fondul Pimco Total Return Bond, fiind in acest moment cel mai mare fond mutual de investitii din lume, cu peste 370 de miliarde de dolari in plasamente.

Managerii contracareaza lipsa de perfomanta a unora dintre fondurile de investitii prin argumente legate de evolutia pozitiva constanta a unor fonduri de investitii. "Rentabilitatea scazuta a majoritatii fondurilor nu ar trebui sa tina investitorii deoparte atata timp cat se gasesc alternative mult mai avantajoase", considera Tim Armour, reprezentantul Capital Group.

La aceasta ora, media rentabilitatii fondurilor de investitii este cu doua procente mai joasa decat indicele Russell, care a atins nivelul de 9,6%. "Sunt destule opinii care sustin ca situatia se va remedia in ultimul trimestru in baza unor riscuri mai mari asumate de managerii fondurilor de investitii. Insa nu exista un precedent care sa indice acest lucru cu regularitate", mai spune reprezentantul Bank of America.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#performante fonduri investitii, #evolutie fonduri investitii, #fonduri investitii 2014 , #Piata de capital