Gradinescu (ASF): Implementarea sau nu a criptomonedelor reprezinta, pana la urma, o decizie politica

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 11:49
1495 citiri
Gradinescu (ASF): Implementarea sau nu a criptomonedelor reprezinta, pana la urma, o decizie politica
Foto: CC0 Creative Commons

Implementarea sau nu a criptomonedelor este, pana la urma, o decizie politica, iar statele care au recurs la aceste instrumente doresc sa aiba probabil o supapa pentru problemele economice cu care se confrunta, cum ar fi inflatia galopanta sau sa ocoleasca anumite sanctiuni economice, a declarat, marti, Gabriel Gradinescu, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"La nivel international intalnim o serie de state care au implementat criptomonedele, cum ar fi: Tunisia, Venezuela, Senegal Insulele Marshall si mai nou Rusia. De asemenea, sunt state care au respins utilizarea lor - Germania, Japonia, Elvetia, Hong Kong, Estonia, Ecuador si Mexic. Sunt si tari care experimenteaza aceste criptomonede.

Printre acestea as mentiona Marea Britanie, Israel, Suedia, Canada si Thailanda. Din aceasta enumerare sumara se poate remarca faptul ca pozitia statelor privind aceasta problema difera in functie de mai multi factori.

Implementarea sau nu a acestor cryptoassets este pana la urma o decizie politica.

Statele care au recurs la aceste instrumente doresc sa aiba probabil o supapa pentru problemele economice cu care se confrunta, cum ar fi inflatia galopanta, sau sa ocoleasca anumite sanctiuni economice.

Pe de alta parte, tarile care nu se simt confortabil, cel putin pana in prezent, cu aplicarea acestor cryptoassets sunt cele puternic dezvoltate economic, care au un sistem bancar stabil si care nu simt nevoia de schimbare sau de a avea un sistem alternativ pentru decontari.

Cea de-a treia grupa de state, cea care experimenteaza sistemul crypto, sunt constiente ca acesta se va dezvolta si doresc sa-l controleze cel putin din punct de vedere fiscal, cautand metode de impozitare a tranzactiilor", a spus Gradinescu.

In viziunea oficialului ASF, printre punctele tari ale criptomonedelor se afla: transparenta, sunt greu, daca nu imposibil, de fraudat deoarece registrul de tranzactii si toate conturile sunt copiate in sute de mii de locuri diferite, nu sunt afectate de inflatie, iar comisioanele percepute sunt foarte mici.

Pe de alta parte, Gradinescu a amintit si de punctele slabe ale acestor instrumente de plata, cum ar fi: identitatea nu se face cunoscuta decat printr-un cod, unele criptomonede nu sunt deloc transparente si sunt folosite in scopuri oculte, nu sunt supuse controlului autoritatilor guvernamentale si bancare, si nu intra sub incidenta legilor de protectie a consumatorilor sau de prevenire si spalare a banilor.

Potrivit datelor prezentate marti de catre vicepresedintele ASF, incepand cu anul 2009, au fost emise peste 2.000 de criptomonede, in prezent capitalizarea totala a acestora fiind de aproximativ 110 miliarde de euro, in scadere, de la un varf de peste 700 de miliarde euro, in ianuarie 2018.

"Practic, in anul 2018, piata criptomonedelor a cunoscut o implozie, Bitcoin - cea mai cunoscuta criptomoneda inregistrand o pierdere de peste 75% (de la un maxim de aproximativ 20.000 de dolari inregistrat in data de 11 decembrie 2017, la o valoare actuala de circa 4.000 dolari).

Bitcoin reprezinta peste jumatate din valoarea raportata a capitalizarii totale a pietei de criptomonede, in contextul in care primele cinci criptomonede reprezinta aproximativ 75% din capitalizarea de piata raportata", a subliniat Gradinescu.

In ceea ce priveste piata de capital din Romania, reprezentantul ASF a punctat faptul ca infiintarea si consolidarea Contrapartii Centrale reprezinta unul dintre obiectivele strategice ale autoritatii de reglementare in domeniu.

"Consideram ca infiintarea Contrapartii Centrale aduce acel plus de credibilitate pietei de capital din Romania si reprezinta un factor hotarator in dezvoltarea produselor derivate.

Pentru noi, institutia Contrapartii Centrale reprezinta o caramida pusa la temelia pietei de capital, fiind un plus pentru dezvoltarea acesteia si pentru atingerea statutului de piata emergenta.

Sunt voci care sustin ca utilizarea tehnologiilor Blockchain ar face pe viitor inutila Contrapartea Centrala. Nimic mai gresit.

Consideram ca cele doua pot fi complementare. Cred ca exista inca o serie de intrebari fundamentale cu privire la monedele virtuale la care nu avem inca nu avem raspunsuri complete. Cred ca este important de precizat ca inca nu exista o definitie unanim acceptata referitoare la aceste instrumente.

Ceea ce ne arata ca lucrurile sunt intr-o continua evolutie, sunt in proces de cristalizare", a mentionat Gabriel Gradinescu.

Vicepresedintele ASF a afirmat, totodata, ca la nivelul ASF au fost emise avertizari cu privire la tranzactionarea CFD-urilor pe criptomonede, avand in vedere faptul ca aceasta reprezinta o investitie speculativa extrem de riscanta, recomandata doar investitorilor care inteleg si isi asuma riscurile asociate acestor produse.

"Totodata, ASF a atras atentia investitorilor cu privire la aspecte privind volatilitatea preturilor criptomonedelor, riscurile aferente utilizarii unui efect de levier mare, transparenta pretului activelor suport si nivelul comisioanelor.

Autoritatea de Supraveghere Financiara urmareste cu atentie evolutiile tehnologiilor noi, cum sunt si criptomonedele, pentu a putea evalua riscurile si beneficiile acestora pentru piata locala.

Acest aspect este cu atat mai important cu cat una dintre misiunile fundamentale ale ASF vizeaza protejarea drepturilor si intereselor consumatorilor, precum si cresterea gradului de informare a acestora", a sustinut oficialul ASF.

Reprezentanti ai pietei de capital, precum si reglementatorul din domeniu participa, marti, la cea de-a VIII-a editie a conferintei cu tema "Tendinte in pietele de capital; Dezbatere asupra problemelor pietei noastre", organizata de Grupul Bursa, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).

Pe agenda temelor de discutie se regasesc: procesul dezintermedierii, conex la utilizarea tehnologiei blockchain si a cryptoasseturilor, necesitatea derivatelor - utilitatea Contrapartii Centrale (CCP), caile extinderii participarii la piata bursiera, consecintele masurilor prevazute in Ordonanta de Urgenta nr. 114 asupra pietei de capital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#implementare criptomonede Romania , #Piata de capital