Mai multi senatori propun desfiintarea Rasdaq

Marti, 26 Martie 2013, ora 15:32
1380 citiri
Mai multi senatori propun desfiintarea Rasdaq
Senatorii au pus gand rau Rasdaq

Un grup de senatori au initiat un proiect de lege care prevede desfiintarea pietei Rasdaq si asigura actionarilor dreptul de a alege pe ce piata sau sistem alternativ de tranzactionare vor transfera companiile.

Proiectul este semnat de 28 de senatori din PSD, PDL, PNL, UDMR, PP-DD si UNPR si a fost inregistrat saptamana trecuta la Senat.

In expunerea de motive a initiativei legislative se spune ca proiectul de act normativ a fost supus consultarilor publice timp de 30 de zile pe site-ul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Liste intocmite de BVB

Potrivit proiectului, in termen de 45 de zile de la intrarea legii in vigoare, Bursa de Valori Bucuresti trebuie sa intocmeasca o lista cu firmele care indeplinesc conditiile pentru cotarea pe piata reglementata.

Daca BVB nu va dispune de toate informatiile necesare privind unele dintre firme, in cel mult cinci zile de la intrarea legii in vigoare va solicita detalii suplimentare de la societatile respective sau de la Depozitarul Central.

Informatiile trebuie transmise Bursei in maxim cinci zile de la primirea notificarii.

Ulterior, Bursa va transmite lista catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, iar in cel mult zece zile institutia va publica pe site-ul sau lista respectiva si va anunta firmele ca se pot transfera pe piata reglementata.

Urmatoarea etapa prevede ca in cel mult patru luni firmele sa convoace AGA pentru a consulta actionarii cu privire la transferul pe o piata reglementata, pe un sistem alternativ de tranzactionare sau daca societatea se va delista.

Statutul Rasdaq, problema veche

Statutul incert al pietei Rasdaq este o problema care treneaza de mai multi ani si pentru care CNVM si Bursa nu au reusit sa gaseasca o solutioneze.

Situatia a inceput dupa ce in 2004 au fost schimbate prevederile la nivel european, astfel ca Rasdaq nu mai poate fi considerata piata reglementata, asa cum CNVM a stabilit la infiintarea Rasdaq, in 1996.

Dupa 2004, CNVM nu a incadrat Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare, astfel ca acest segment de tranzactionare nu este incadrat in prezent in niciuna din cele doua tipuri de piete.

#proiect desfiintare Rasdaq, #Rasdaq Romania, #piata capital Romania , #Piata de capital