Piata de capital din Romania: In ce merita sa investim in 2013?

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 09:51
5168 citiri
Piata de capital din Romania: In ce merita sa investim in 2013?

In 2013, brokerii contactati de Business24 mizeaza pe actiuni la SIF-uri, Fondul Proprietatea sau Petrom. De asemenea, ei apreciaza ca privatizarea companiilor de stat ar putea da un semnal pozitiv si ar putea mari numarul investitorilor pe Bursa.

Continuarea programului de privatizare ar aduce lichiditate pe piata si ar putea constituie bune exemple pentru companiile private, crede Razvan Pasol, presedintele firmei de brokeraj Intercapital Invest.

"Mi-as dori ca in 2013 sa vedem mai multi pasi facuti prin programul de privatizare al statului. In primul rand pentru ca operatiunile in sine sunt foarte interesante, cand se listeaza actiuni ale Romgaz sau Hidroelectrica, dar genereaza si alte efecte, pot constitui bune exemple pentru listarile unor companii private. Toate aceste listari pot atrage noi investitori si atunci poate creste lichiditatea si atunci toti investitorii au de beneficiat", a declarat Razvan Pasol pentru Business24.

Brokerul a precizat ca, si in acest an, mizeaza pe actiunile solide cum sunt cele de la SIF-uri, Petrom sau BRD.

"Actiunile mari, solide de la Bursa precum SIF sau Fondul Proprietatea sunt in continuare subevaluate. Actiunile Petrom, BRD au performat destul de bine chiar acum la inceput de an sau in ultimele luni din 2012. Pentru a gestiona in mod corespunzator riscurile cred ca investitia cea mai buna este in actiuni solide", a adaugat Pasol.

Presedintele Intercapital Invest crede insa ca dupa iesirea de pe piata locala de capital a UniCredit, ING Bank sau RBS, in acest an ar putea urma si alti intermediari.

"Este posibil sa continue acest trend pe masura ce activitatea se restrange. Avem un numar cam mare de intermediari", a spus Razvan Pasol.

Parerea lui este impartasita si de un alt broker cu experienta pe piata locala. Eugen Voicu, presedintele Certinvest crede ca, desi ar mai putea sa fie companii care sa paraseasca piata in acest an, ele nu vor fi de talia celor mentionate.

"Cred ca jucatorii mai mici sunt mai expusi", a mentionat Eugen Voicu pentru Business24.

Brokerul crede ca piata locala are nevoie de modificari legislative care sa fie in acord cu jucatorii de pe piata.

"Cred ca se vor produce in acest an schimbari la nivel legislativ si din perspectiva organizarii supraveghetorilor care se vor reuni intr-o singura institutie. Sper ca aceste modificari, care in opinia mea sunt necesare, sa fie si cu acordul jucatorilor din piata. Adica sa fie mai pragmatice si sa nu incorseteze si mai mult acest sistem.

Piata nu este incurajata, ori o piata la nivelul la care este Romania in prezent are nevoie de acest tip de incurajari. De un cadru legislativ mai dinamic, sa nu fie dominat de frica de a nu gresi", a adaugat Voicu.

Potrivit brokerului, reglementatorii ar trebui sa permita activitatea operatorilor. In cazul in care acestia nu respecta regulile impuse, ei trebuie sa intervina prin "parghiile pe care le au la dispozitie, dar nu sa le interzica sa activeze pe diverse segmente".

#Bursa investitii, #actiuni Bursa 2013, #piata capital Romania 2013, #BVB actiuni 2013 , #Piata de capital