Povestea japonezului misterios care a facut avere la bursa, din nimic

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 12:16
4672 citiri
Povestea japonezului misterios care a facut avere la bursa, din nimic
Sursa foto: Bloomberg

Si-a inceput activitatea pe bursa de la zero in urma cu 10 ani. De atunci si pana in prezent, CIS, asa cum este cunoscut in lumea virtuala, a reusit sa stranga o avere impresionanta, ce depaseste 16 miliarde de yeni. Misteriosul japonez, fost parior si impatimit al jocurilor video, a devenit intre timp o figura-cult printre investitorii din Tara Soarelui Rasare.

CIS, al carui nume real nu il cunosc decat apropiatii, a intrat in atentia mass-media la finele lui 2005, cand a profitat de o eroare de tastare a unui angajat Mizuho Securities Co.: in loc sa vanda o singura actiune a unei mici companii de recrutare, J-Com Co, pentru suma de 610.000 yeni, respectivul a vandut 610.000 de actiuni la un pret de 1 yen/bucata. CIS si-a dat seama ca trebuie sa fie vorba despre o greseala, insa a profitat de oportunitatea oferita si a cumparat 3.300 de actiuni, aproximativ un sfert din total, la pretul minim, scrie Bloomberg.

CIS s-a imbogatit cu 600 milioane de yeni

Aceasta sansa nesperata l-a facut pe CIS cu 600 milioane de yeni mai bogat. Si, desi recunoaste ca acele 10 minute in care a incheiat respectiva tranzactie se afla in topul celor mai profitabile din cariera sa, CIS nu s-a bucurat de castigul enorm, ci a continuat sa lucreze si sa gandeasca strategii.

Fiind constient de faptul ca procesele legale aveau sa se tina lant in urmatoarea perioada din cauza acelei greseli colosale, CIS si-a investit castigul in Nintendo Co., bazandu-se pe faptul, orice avea sa se intample, averea i-ar fi putut fi confiscata cu mai multa dificultate daca banii sai nu erau disponibili in forma lichida.

Astazi, tanarul de 35 de ani, casatorit si cu trei copii, continua sa bifeze tranzactii castigatoare si sa isi sporeasca averea. Poate cea mai de succes miscare a sa din 2014, potrivit propriilor spuse, a avut loc la inceputul anului cand a renuntat la actiuni SoftBank in valoare de 4,5 miliarde yeni, cu o pierdere initiala de 2,5%. In cele din urma, insa, miscarea i-a adus un profit de 650 milioane de yeni, in conditiile in care pretul actiunilor SoftBank a scazut cu 18% in luna cea a urmat tranzactiei sale.

Cum a inceput CIS jocul la bursa

Tranzactiile pe bursa au intrat in viata lui CIS pe cand japonezul avea doar 20 de ani si lucra ca designer de amortizoare industriale pentru un mic producator. La vremea respectiva, a pariat pe ceea ce considera el drept companii subevaluate, insa n-a facut decat sa piarda bani constant.

Totul s-a schimbat cand un prieten apropiat l-a sfatuit sa uite de reguli si teorie. Asa se face ca japonezul nu este abonat la nicio revista de profil, nici nu studiaza rapoarte referitoare la castiguri ori alte documente despre tehnici de tranzactionare. Pur si simplu, este atent la discutiile si informatiile din camerele de chat unde activeaza si urmareste evolutia si apetitul pietei pentru 300 dintre cele mai tranzactionate stocuri pe care le detine.

Principiul de baza dupa care se ghideaza? "Cumpara stocurile care sunt cumparate si vinde-le pe cele care sunt vandute", sustine CIS.

Cat despre motivatia de a sta lipit de monitoare si a urmari tranzactii ore in sir, CIS spune ca este pura pasiune. Nu o face din dorinta de a aduna averi, ci fiindca ii place sa tranzactioneze pe una dintre cele mai dure burse de valori din lume si fiindca ii place sa castige.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tranzactii bursa, #cis tranzactii bursa, #cis japonia, #avere tranzactii bursa, #tranzactie bursa, #actiuni bursa , #Tranzactii