Presedintele a promulgat legea SIF-urilor. Reactia pietei, deja consumata

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 19:44
1646 citiri
Presedintele a promulgat legea SIF-urilor. Reactia pietei, deja consumata

Legea privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%, adoptata pe 15 decembrie de catre Camera Deputatilor, a fost astazi promulgata de presedintele Traian Basescu.

Principala modificare adusa in lege arata ca "orice persoana poate detine, singura ori impreuna cu persoanele cu care actioneaza concertat, actiuni emise de catre societatile de investitii financiare rezultate din transformarea fondurilor proprietatii private, dar nu mai mult de 5% din capitalul social al societatilor de investitii financiare".

Astfel, majorarea pragului de detinere va permite investitorilor sa cumpere pachete de pana la 5% din actiunile unui SIF, fata de 1% pana acum. In 2005, pragul de detinere la SIF-uri fusese majorat de la 0,1% la 1%.

"Decizia a fost, intr-adevar, bine primita de investitori, dar nu este un factor determinant pentru cresterea lichiditatii pietei si pentru cresterea valorii tranzactionale", spunea Stere Farmanche, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB la o saptamana dupa adoptarea legii.

Stere Farmache considera la acel moment ca decizia va fi determinanta pentru cresterea lichiditatii, performanta SIF-urilor si, nu in ultimul rand, performanta Romaniei ca mediu investitional.

Pe de alta parte, presedintele KTD Invest, Iulian Panait, declara in luna decembrie pentru Business 24 ca aceasta decizie de majorare a pragului de detinere la SIF-uri va conta pe termen lung, in momentul in care conditiile generale pe burse se vor ameliora.

"Daca bursele vor evolua pozitiv, daca stirile din economie vor fi pozitive, daca ma astept sa se reduca foarte mult diferenta intre valoarea activului net unitar si valoarea pietului de piata pentru SIF. Asta va fi efectul major al acestei decizii.

Dar el nu se va manifesta acum, ci atunci cand conditiile generale de pe burse vor fi favorabile. Si asta poate mai degraba in a doua parte a anului. Se poate sa fie si in prima parte, dar nu stim, exista foarte multa incertitudine cu privire la primele luni din 2012", a subliniat Iulian Panait.

#promulgare lege sif, #prag detinere SIF, #prag detinere sif bvb 2012, #sif bvb 2012 , #SIF