Pretul petrolului, cea mai mare scadere trimestriala dupa T2 2008

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 20:20
1492 citiri
Pretul petrolului, cea mai mare scadere trimestriala dupa T2 2008

Preturile petrolului au scazut vineri din cauza unor noi temeri legate de tendintele economice, iar titeiul Brent se indreapta spre cel mai amplu declin trimestrial dupa cel inregistrat in trimestrul al doilea din 2008, cand piata a fost afectata de criza financiara.

Investitorii si-au redus detinerile de active considerate riscante, precum actiunile si marfurile, in urma datelor privind scaderea activitatilor in industria prelucratoare chineza, in septembrie, pentru a treia luna consecutiv, care s-au adaugat incertitudinilor legate de capacitatea liderilor europeni de a rezolva criza datoriilor suverane.

La nivelul trimestrului, piata petrolului a fost influentata negativ de perspectivele economice intunecate si de cererea redusa din Statele Unite.

Un alt factor care a determinat declinul cotatiilor petrolului in aceasta luna a fost perspectiva revenirii pe piata a exporturilor de petrol ale Libiei, care au fost intrerupte din cauza razboiului civil.

Pretul petrolului Brent cu livrare in noiembrie, de referinta la bursa din Londra, era, la ora 15:40 GMT, in scadere cu 62 de centi, la 103,33 dolari pe baril, dupa un minim al sedintei de 101,78 dolari pe baril.

Cotatia petrolului destinat pietei americane a coborat cu 1,14 dolari, la 81 dolari pe baril. In timpul sedintei, pretul a atins 80,04 dolari pe baril.

Pretul petrolului Brent a scazut cu 10% in aceasta luna, acesta fiind cel mai amplu declin lunar dupa cel din mai 2010.

La nivel trimestrial, declinul este de 8%, cel mai mare dupa trimestrul al doilea al anului 2008.

Cotatia petrolului destinat SUA a pierdut 8,8% in aceasta luna, iar trimestrial 15,1%. Aceste scaderi sunt cele mai ample dupa mai 2010, respectiv trimestrul patru din 2008.

#pret petrol, #petrol , #Cotatii