Romania vinde obligatiuni ca sa se protejeze de criza

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 16:33
1369 citiri
Romania vinde obligatiuni ca sa se protejeze de criza

Romania a vandut o cantitate record de obligatiuni denominate in lei, la randamente mai mici, intr-o incercare de a-si proteja finantele de o posibila agravare a crizei datoriilor din zona euro.

Statul roman a vandut bonuri de trezorerie si obligatiuni in valoare de 3 miliarde de euro pe piata locala, mai mult decat suma anticipata, precizeaza Bloomberg, care mentioneaza ca suma este cea mai mare atrasa de Guvern, din luna aprilie 2005.

"Are sens ca Romania sa vanda anticipat obligatiuni, intr-o perioada in care apetitul pentru risc pare ca s-a stabilizat", apreciaza analistul Capital Economics, Neil Shearing.

In opinia sa, daca situatia se va schimba, statul roman ar putea fi foarte puternic afectat, tocmai din cauza dependentei mari de finantare straina.

Anul acesta, Romania este obligata sa refinanteze obligatiuni scadente in valoare de 52,4 miliarde de lei in 2012."Din cauza crizei, va fi greu pentru aceasta tara sa gaseasca bani ieftini.

In aceste conditii, reformele sunt extrem de importante", a precizat un Mark Mobius, directorul general al Fondului Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania vanzare obligatiuni, #romania criza zona euro, #vanzare obligatiuni , #Tranzactii financiare