Taxa pe tranzactiile financiare: Masura adoptata politic, cu impact economic redus

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 07:46
2097 citiri
Taxa pe tranzactiile financiare: Masura adoptata politic, cu impact economic redus

Volumul colectat in Romania din taxa pe tranzactiile financiare nu va fi unul semnificativ, insa tara noastra a fost nevoita sa accepte acesta masura pentru a nu face nota discordanta cu celelalte state europene, crede presedintele societatii de brokeraj, Certinvest Eugen Voicu.

Guvernul a aprobat marti un memorandum in care era prezentata si pozitia Romaniei cu privire la introducerea taxei pe tranzactii financiare daca va exista un acord la nivelul UE.

"Romania va fi de acord cu introducerea unei taxe pe tranzactii financiare (TTF), in masura in care va exista un acord la nivelul Uniunii Europene", se arata in documentul intitulat "Pozitia Romaniei privind masurile de consolidare a Uniunii Economice si Monetare (UEM)", intocmit de Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Europene si Ministerul Afacerilor Externe si avizat de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Brokerul Eugen Voicu a explicat ca acordul guvernului pentru introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare este de natura politica.

"Eu nu vad neaparat avantajele unei asemenea taxe, mai ales in Romania unde cred ca volumul colectat nu va fi unul semnificativ. Nu va face mult sens aceasta taxa. Totusi, suntem parte din Europa si probabil este normal sa nu facem nota discordanta pe subiecte care au un impact economic mai mic. Nu ma bucura deloc aceasta taxa. As fi preferat sa fim in zona celor care nu o aplica", a declarat Eugen Voicu pentru Business24.

In plus, Voicu precizeaza ca desi nu aduce mari beneficifii Uniunii Europene, taxa pe tranzactiile financiare ar putea da si mai multe batai de cap jucatorilor de pe piata locala.

"La dimensiunea volumelor tranzactionate la noi aceasta taxa nu va fi un mare beneficiu pentru veniturile bugetare, dar va cantari alaturi de decizii care impun o birocratie mare. Va fi si aceasta una care va complica lucrurile. Inca nu se stie cum se va colecta, cum se va implementa, pentru ca aici se fac diferentele. Daca fiecare plateste individual atunci intram iar intr-o legislatie stufoasa. Nu cred ca o asemenea taxa este etica. Poate ca unii ar trebui sa plateasca o taxa mare, altii una mai mica sau deloc in functie de istoricul pe care l-au avut si evenimentele pe care le-au generat pe piata", a adaugat Voicu.

Introducerea unei astfel de taxe ar produce efectul fiscalitatii ridicate, a declarat analistul Aurelian Dochia pentru Business24 la finalul lunii octombrie:

"Aceasta decizie este determinata politic si are niste riscuri. Acolo unde e fiscalitate ridicata, exista tendinta unor contribuabili de a-si muta operatiunile si sediul fiscal in tari cu jurisdictie mai profitabila".

Tranzactiile cu actiuni si obligatiuni ar urma sa fie taxate cu 0,1%, iar cele care vizeaza contracte derivate, cu 0,01%.

#taxe tranzactii financiare, #plata taxe tranzactii financiare, #Voicu plata taxa tranzactii financiare , #Tranzactii