UPDATE Tranzactiile cu actiuni ale fondurilor de pensii, suspendate de ASF pentru 2 zile. Cat vor pierde companiile

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 15:05
1906 citiri
UPDATE Tranzactiile cu actiuni ale fondurilor de pensii, suspendate de ASF pentru 2 zile. Cat vor pierde companiile
Seful ASF, Dan Radu Rusanu

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a cerut fondurilor de pensii administrate privat sa verifice siguranta detinerilor de actiuni aflate in portofoliul acestora. Operatiunea de verificare va dura doua zile si este una preventiva. Totusi, companiile nu vor inregistra pierderi semnificative, au declarat pentru Business24 reprezentantii ASF.

Aceasta decizie vine in contextul in care insasi Ana Maria Mihaescu, sefa misiunii din Romania a diviziei de investitii a Bancii Mondiale (IFC), ar fi cazut victima unei fraude cu actiuni de 200.000 euro, potrivit unui comunicat de presa al Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu din luna iulie. Reprezentantii institutiei au anuntat ca rechizitoriul a fost deja intocmit, iar procesul este pe rol.

Verificarea are in rol preventiv

Reprezentantii ASF au raspuns solicitarii Business24 cu privire la decizia ASF de a solicita fondurilor de pensii sa nu mai faca tranzactii cu actiuni doua zile, motivand aceasta decizie ca pe "o verificare pe care trebuie sa o faca fondurile de pensii".

"Nu vorbim despre sanctiuni. Verificarea are in rol preventiv, de siguranta. Fondurile de pensii sunt investitori buy and hold, investesc pe termen mediu si lung. Nu fac tranzactii intraday, deci nu putem vorbi despre un impact financiar relevant in cazul in care nu cumpara/vand actiuni timp de 2 zile" au precizat reprezentatii ASF.

Pensiile private din Romania la 31 iulie 2013

Activele totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private au inregistrat la sfarsitul lunii iulie 2013 12,68 miliarde lei (2,88 miliarde euro, BNR- curs de schimb 31 iulie 2013), un avans de 45,02% comparativ cu iulie 2012 si de 3,68% fata de luna precedenta (raportat la moneda euro o crestere cu 50,44% si respectiv 4,95%).

Activele totale ale fondurilor de pensii administrate privat (94% sin total sistem) au mentinut ritmul superior de crestere inregistrat in cei cinci ani de functionare. In sistemul pensiilor administrate privat erau inregistrate ca participantii 5,93 milioane de persoane.

Comparativ cu iulie 2012, avansul a fost de 4,41%, iar fata de luna precedenta de numai 0,21%, cea mai mica valoare inregistrata in ultimul an.

#interdictie tranzactii actiuni fonduri, #control ASF fonduri pensii, #frauda tranzactii actiuni, #frauda Ana Maria Mihaescu , #Actiuni