Ursache: Eliminarea pragului la SIF-uri trebuie sa fie o decizie a ASF si a pietei, nu a politicului

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 14:39
2046 citiri
Ursache: Eliminarea pragului la SIF-uri trebuie sa fie o decizie a ASF si a pietei, nu a politicului
Foto: gandul.info

Decizia de eliminare a pragului de detinere la SIF-uri ar trebui adoptata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si piata de capital, fara implicarea politicului, a declarat vicepresedintele ASF pentru piata de capital, Mircea Ursache.

"Eliminarea pragului la SIF-uri e o problema care, din motive pe care niciodata nu le-am inteles, intra in sfera politicului si nu stiu de ce. Am vazut insa ca exista in momentul de fata un punct de vedere unitar la nivelul politicului pe acest subiect (...) Una din barierele care trebuie eliminata este pragul la SIF-uri, care va face obiectul unei legi care sa reglementeze acest aspect. Decizia de eliminarea a pragului pentru SIF-uri nu trebuie sa fie o decizie politica, ci una pe care piata de capital si ASF trebuie s-o adopte", a afirmat Ursache, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

Ministerul Finantelor Publice a propus, la inceputul lunii octombrie a anului trecut, eliminarea pragului de 5% la societatile de investitii financiare, dar a renuntat in noiembrie la aceasta propunere.

Varianta de proiect de lege introdusa in dezbatere publica in octombrie elimina pragul si dadea actionarilor SIF-urilor posibilitatea de a stabili o limita in acest sens.

Guvernul a adoptat la finele anului trecut, prin ordonanta de urgenta, modificarile privind legislatia pietei de capital in varianta finala, in care nu se mai regasea prevederea privind eliminarea pragului.

Una dintre modificari a vizat cresterea, de la 5% la 20%, a pragului de detinere la operatorii de piata, cum este Bursa de Valori Bucuresti (BVB), si alta s-a referit la schimbarea conditiilor de cvorum si majoritate la ridicarea dreptului de preferinta si cresterea capitalului social cu aport in natura.

Pragul de detinere la cele cinci SIF-uri a fost modificat in ianuarie 2012, de la 1% la 5% din actiuni. Detinerile au fost limitate la 5% pentru a evita preluarea ostila a SIF-urilor si chiar desfiintarea lor.

Cele cinci societati de investitii financiare listate pe Bursa de Valori Bucuresti sunt SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4), si SIF Oltenia (SIF5).

Societatile de investitii financiare au fost infiintate in 1996, prin transformarea in societati pe actiuni a fostelor Fonduri ale Proprietatii Private, rezultate in cadrul programului de privatizare in masa. La putin timp inainte de alegerile din 1996, Executivul de atunci a acordat actiuni la cele cinci fonduri unui numar de circa noua milioane de romani, ceea ce face ca actualele societati de investitii sa fie detinute de un numar record de actionari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mircea Ursache piata capital, #eliminare prag SIF , #SIF