Vicepresedintele ASF face asigurari: Legea privind desfiintarea Rasdaq n-are probleme de fond

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 08:45
1938 citiri
Vicepresedintele ASF face asigurari: Legea privind desfiintarea Rasdaq n-are probleme de fond
Foto: jurnalul.ro

Legea privind desfiintarea pietei Rasdaq nu are probleme de fond, dar mai exista elemente care trebuie adaugate si care se refera strict la posibilitatea de delistare fara costuri, a declarat luni, pentru Agerpres, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Mircea Ursache, responsabil pentru piata de capital.

'Au existat trei proiecte de acte normative legate de Rasdaq. Primul se refera la initiativa grupului de senatori reprezentat de senatorul Sorin Bota, al doilea la o initiativa a unor grupuri de deputati, reprezentate de doamna deputat Andreea Paul, a existat si o varianta - la initiativa unui membru al Consiliului, domnul Gheorghe Marcu, fost deputat, in prezent membru neexecutiv - pe care ASF a promovat-o. Pana la urma, asa cum arata actul normativ, el este croit pe osatura proiectului grupului de senatori. Este dreptul legiuitorului de a adopta si de a tine cont sau nu de unele sau altele din observatii. Pe de alta parte, probleme de fond care sa fie contracarate pe legea respectiva nu exista, eu nu am nicio observatie. Spun doar atat: mai exista elemente care trebuie adaugate (...) care se refera strict la posibilitatea de delistare fara costuri. Aceasta va trebui completata, sa vedem acum in ce masura directiile juridice ne dau dreptul s-o facem printr-o legislatie secundara sau prin legislatie primara', a afirmat oficialul ASF, potrivit Agerpres.

Pe de alta parte, presedintele Organizatiei Profesionistilor Pietei de Capital /OPPC/, Cristian Dutescu, a declarat luni, la Conferinta Nationala a Pietei de Capital, ca adoptarea Legii 151/2014, la prima vedere, pare a fi unul dintre cele mai criticabile acte normative adoptate in domeniul pietei de capital in ultimii ani.

Actul normativ a atras critici din partea unor specialisti din piata de capital, care considera ca prevederile acestei legi sunt ambigue si insuficiente pentru protectia eficienta a drepturilor si intereselor actionarilor care detin actiuni tranzactionate pe Rasdaq.

Deputatul Andreea Paul a declarat luni, la Conferinta Nationala a Pietei de Capital, ca Legea 151/2014 este plina de lacune si lipsita de fair-play fata de companii si actionarii minoritari si chiar fata de cei majoritari.

O lege cu durata de viata limitata

Bursa de Valori Bucuresti si casa de avocatura PeliFilip au prezentat, luni, companiilor de pe piata Rasdaq si de pe piata valorilor mobiliare necotate, optiunile pe care acestea le au odata cu intrarea in vigoare a Legii 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al actiunilor care se tranzactioneaza pe aceste doua piete, in cadrul conferintei 'Dinspre Rasdaq spre viitor', precizeaza un comunicat al BVB remis Agerpres. La eveniment au participat peste 200 de persoane, reprezentand aproape 140 de emitenti si reprezentanti ai societatilor de intermediere, membri ai BVB.

Legea 151/2014 prevede ca activitatea pietei Rasdaq si a pietei valorilor mobiliare necotate inceteaza de drept la 12 luni de la intrarea in vigoare a legii. Astfel, companiile de pe piata Rasdaq si de pe piata valorilor mobiliare necotate trebuie sa decida in urmatoarele luni daca se vor muta pe piata reglementata sau pe ATS.

Participantilor le-au fost prezentate cerintele aplicabile companiilor listate pe piata reglementata si pe noua piata AeRO, sistemul alternativ de tranzactionare al BVB pentru start-up-uri si IMM-uri, ce va fi lansat in perioada urmatoare.

'Bursa de Valori poate da o noua viata companiilor. Pentru companiile bune, sa devina companii listate pe una din pietele BVB este echivalentul unei transfuzii de sange. Noi, cei de la BVB, ne bucuram ca putem sprijini acest proces si multumim tuturor partenerilor nostri implicati in acest proiect', a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

'Legea 151/2014 reprezinta o schimbare importanta pentru piata de capital romaneasca, intrucat clarifica statutul unei piete aflate de mult timp intr-o situatie de precaritate perpetuata. Aceasta lege aduce, insa, in acelasi timp, o serie de provocari pentru companiile listate pe Rasdaq - incepand de la intelegerea prevederilor legale si a optiunilor de care dispun, pana la implementarea acestora', a precizat Alexandru Birsan, partener PeliFilip SCA.

Pe piata Rasdaq, sunt listate peste 900 de companii, cu o capitalizare cumulata de 7,5 miliarde lei (1,7 miliarde euro) la jumatatea lunii noiembrie.

Statutul Rasdaq a fost una dintre cele mai problematice situatii care au afectat opinia investitorilor despre piata de capital, deoarece aceasta piata nu este incadrata, conform directivei MIFID, nici in categoria pietelor reglementate, nici in cea a sistemelor alternative de tranzactionare.

Bursa de Valori Bucuresti administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative si furnizeaza o gama variata de servicii participantilor la pietele financiare. Bursa de Valori Bucuresti este o companie listata pe propria piata reglementata din 2010.

#lege desfiintare piata Rasdaq, #Mircea Ursache piata capital , #Piata de capital