Volatilitate fara precedent pe piata de obligatiuni. Cat de sigure mai sunt aceste tranzactii?

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 08:20
3706 citiri
Volatilitate fara precedent pe piata de obligatiuni. Cat de sigure mai sunt aceste tranzactii?

Ziua de 15 octombrie 2014 parea sa fie una obisnuita pe piata Trezoreriei americane. Doar ca, intr-o clipita, calmul aparent s-a transformat in ceea ce a avea sa devina cea mai mare fluctuatie a randamentelor din ultimul sfert de veac, fenomen care i-a facut pe investitori sa se teama de potentialele turbulente din viitor pe piata obligatiunilor.

Acest episod a scos la iveala doua forte care au intrat in coliziune - avantul trazactionarii de inalta frecventa si declinul dealerilor de pe Wall Street - care transforma cea mai mare si mai importanta piata de obligatiuni la nivel global. Managerii de fonduri sustin ca piata de 12,4 trilioane de dolari a Trezoreriei SUA devine mai putin lichida, ceea ce inseamna ca valorile mobiliare nu mai pot fi tranzactionate la fel de rapid si de usor ca odinioara, in parte datorita programului de cumparare a obligatiunilor demarat de Rezerva Federala (Fed) a SUA.

Iar evenimentul din 15 octombrie este doar inceputul, considera Michael Lorizio de la Manulife Asset Management, citat intr-un articol Bloomberg.

Achizitii cu viteza luminii

In dimineata zilei de 15 octombrie, un numar foarte mare de investitori au pariat ca ratele dobanzilor vor creste si ca datoria guvernului SUA isi va pierde din valoare. Nici stirile acelei dimineti nu prevesteau nimic bun: Ebola se raspandea tot mai mult, la fel si razboiul din Orientul Mijlociu. La ora 8:30, Departamentul Comertului anunta o scadere a vanzarilor cu amanuntul.

Si brusc, intr-o clipita, totul a luat o noua turnura. Sentimentul ca Rezerva Federala va creste ratele dobanzilor s-a schimbat subit. Dintr-o data, jucatorii care pariasera impotriva obligatiunilor Trezoreriei s-au vazut nevoiti sa cumpere cat mai multe cu putinta intr-un timp cat mai scurt pentru a-si limita pierderile.

La ora 9:38, randamentul Trezoreriei scazuse cu 0,34 puncte procentuale, cel mai mult in ultimii cinci ani.

Influenta jucatorilor care fac tranzactii de inalta frecventa asupra pietei Trezoreriei devine tot mai mare. Se asteapta ca aproximativ 60% dintre tranzactiile cu valori mobiliare ale Trezoreriei sa fie efectuate pe platforme electronice pana la finele lui 2015, in crestere de la 40% in 2013.

Pietele bursiere electronice, mai volatile

"Pe masura ce pietele devin electronice intr-o proportie mai mare, devin si tot mai volatile. Aceasta este noua realitate normala", este de parere Larry Tabb, CEO al Tabb Group, o firma de cercetare cu sediul in New York.

Tot din aceasta noua realitate fac parte si regulile adoptate dupa dezastrul din 2008. Acordul de capital Basel III obliga bancile sa pastreze mai multe fonduri pentru bunuri precum obligatiunile pe care le trec in bilanturile proprii.

Partial in acord cu noile reglementari, cei 22 de dealeri principali autorizati sa realizeze tranzactii directe cu Rezerva Federala si-au redus exploatatiile de creanta fata de guvernul SUA la 46,3 miliarde dolari, la finele lui octombrie, in conditiile in care in octombrie 2013 valoarea acestora atinsese suma record, de 146 miliarde dolari.

Fondurile de hedging au umplut golul lasat de retragerea marilor banci. In dimineata zilei de 15 octombrie, tumultul din piata Trezoreriei a avut impact asupra tranzactiilor cu obligatiuni nedorite. In timp ce 8 miliarde de dolari se duceau pe apa sambetei la nivel global, Philip Mesman, manager de fonduri de hedging in Toronto, primea emailuri in care bancherii american il implorau sa le cumpere bunurile clientilor proprii.

Ce s-a intamplat, totusi, in dimineata zilei de 15 octombrie? Oficiali ai Bancii Rezervei Federale din New York s-au intalnit in ziua urmatoare si au identificat ca "posibili declansatori" schimbarile in directia tranzactiilor efectuate de investitori cu multi bani imprumutati, tranzactiile gestionate de roboti si restrictiile care limiteaza participarea marilor banci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#trezorerie americana, #volatilitate piata trezorerie sua, #tranzactii electronice, #tranzactii obligatiuni , #Tranzactii