BANI DIN CULTURA. Editurile scriu un nou capitol de profitabilitate la Bookfest

Luni, 03 Iunie 2013, ora 08:53
2890 citiri
BANI DIN CULTURA. Editurile scriu un nou capitol de profitabilitate la Bookfest
Peste 90.000 de vizitatori au venit la Bookfest 2013

Consumul de carte din Romania ne plaseaza inca pe ultimul loc in Uniunea Europeana, avand in vedere ca un roman cheltuieste in medie 5 euro anual pe carti. Din acest motiv, concurenta dintre edituri pentru cititorii fideli, dispusi sa dea mai multi bani pe literatura, se manifesta aproape cu agresivitate la targurile de profil.

Targurile specializate, care atrag un numar mare de vizitatori, precum Bookfest, reprezinta o ocazie excelenta pentru revitalizarea vanzarilor si pentru cresterea profitului, atat pentru cei mai mari jucatori, cat si pentru editurile mici.

Cele mai mari patru edituri de pe piata locala, estimata la 100 de milioane de euro, respectiv Polirom, grupul All, Humanitas si Curtea Veche, au finalizat anul trecut cu afaceri totale de 13 milioane de euro, nivel putin sub cel din anul anterior. Anul acesta au "tras linie" si au fost prezente la Bookfest, alaturi de alte 200 de edituri.

La cea de-a opta editie din acest an a Bookfest editurile din Romania, dar si cele din Germania (stat care a fost invitatul special al targului), au venit cu oferte speciale, lansari in premiera, invitati celebri si personalitati marcante ale lumii literare, politice, artistice sau financiare. Totul face parte din strategia de marketing gandita de reprezentatii editurilor care mizeaza pe incasari mai mari decat cele inregistrate anul trecut.

Vanzari de sute de mii de euro

Reprezentantii editurilor sunt discreti cand vine vorba de mentionarea volumului de vanzari incasate, dar spun ca anul acesta "titlurile vedeta", promotiile si reducerile speciale pentru targ au determinat un numar mai mare de clienti sa cumpere, fata de anul trecut.

In 2012, potrivit organizatorilor, vanzarile totale au depasit 200.000 de euro, iar anul acesta suma ar putea fi depasita, tinand cont ca si numarul vizitatorilor a fost mai mare decat la editia precedenta.

Promotiile au atras cititorii la standul Nemira

In 2012 cei de la Humanitas au recunoscut ca au obtinut vanzari de peste 80.000 de euro (370.000 de lei), iar celelalte edituri mari par sa obtina incasari similare, judecand dupa numarul de carti vandute. In doar cinci minute, la standul Nemira au fost vandute carti de 500 de lei.

Lansari in premiera

Literatura romana a fost reprezentata la Bookfest 2013 de nume importante - Neagu Djuvara, Lucian Boia, Horia Roman Patapievici si Gabriel Liiceanu urmand a-si prezenta fiecare cate un nou proiect editorial la Bookfest.

Alexandru Mironov prezentand cartea "Lumea dupa Google"

Autorul de romane SF Alexandru Mironov, a lansat la Bookfest 2013 volumul "Lumea dupa Google", la standul Nemira, editura cu o cifra de afaceri de peste un milion de euro in 2010.

Aurora Liiceanu, in timpul prezentarii cartii Supuse sau rebele. Doua versiuni ale feminitatii

La standul Polirom, printre cei mai asteptati scriitori care si-au lansat romanele s-a numarat si Aurora Liiceanu, cu volumul "Supuse sau rebele. Doua versiuni ale feminitatii". Editura ieseana, condusa de Silviu Lupescu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste 4.167.000 de euro si un profit net de aproximativ 210.000 de euro in 2010.

Actorii Radu Beligan, Valentin Uritescu, Horatiu Malaele, Tamara Buciuceanu-Botez s-au numarat printre scriitorii care au lansat in premiera romane. De la targ nu au lipsit nici ziaristi cunoscuti precum Emil Hurezeanu, Luca Niculescu, Alessandra Stoicescu, Mihai Gainusa, Dan Tapalaga, Radu Paraschivescu, Marina Constantinescu, Alice Nastase si Olivia Steer au venit la standurile editurilor sau la spatiile de evenimente.

Printre autorii si invitatii la lansarile de la Bookfest 2013 se regasesc si personalitati ale scenei publice si politice ca Varujan Vosganian, Vasile Dancu, Lucian Croitoru, George Cristian Maior, Mihai Razvan Ungureanu, Raed Arafat, Theodor Baconschi, Adrian Cioroianu si Sandra Pralong.

Titluri care s-au vandut ca painea calda

Anul acesta au fost cautate titluri care s-au vandut foarte bine si la editia de anul trecut, dar si romanele noi. De exemplu, la Nemira, editura care au fost foarte cautate "Sub Dom", de Stephen King, Furtuna pe Windhaven, de George R.R.Marin si Lisa Tuttle, dar si Omul din castelul inalt - Philip K. Dick.

De asemenea, si volumele "Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944", de Neagu Djuvara, si "Particulele elementare", de Michel Houellebecq, doua carti care s-au aflat pe primele locuri in clasamentul celor mai bine vandute titluri la editia de anul trecut, s-au bucurat si acum de succes, la standul Humanitas.

Standul editurii Humanitas

Grupul Humanitas, condus de Gabriel Liiceanu, a avut, in 2010, o cifra de afaceri totala de peste 3.690.000 de euro si un profit de aproape 270.000 de euro, obtinute prin trei societati care au ca obiect de activitate editarea de carte.

"Cele 50 de vicii ale Domnului Grey", de E. L. James (Colectia Eroscop) a fost vedeta si anul acesta. Cartile de fictiune aflate, de asemenea, in topul vanzarilor au fost "Inchizitorul", de Mark Allen Smith (Colectia Fiction Connection), "Pe aici au trecut Cutitarii", de Jennifer Egan (Editura Pandora M/ Colectia Literary Fiction), "Cronolitii", de Robert Charles Wilson (Colectia SF Epsilon) si Alex de Pierre Lemaitre (Colectia Fiction Connection).

Standul editurii Curtea Veche

Cele mai cautate titluri la Curtea Veche Publishing au fost "Jamie, ministrul hranei sanatoase", de Jamie Oliver, "Eu si Timpul. Viata, vocatie, viziune", de Margareta Paslaru, urmate de volumul doctorului nutritionist Mihaela Bilic "Sanatatea are gust", aflat in continuare in preferintele romanilor, si "Anul Regelui", de principele Radu al Romaniei. Atentia cumparatorilor s-a indreptat, de asemenea, spre cartile de dezvoltare personala si profesionala, beletristica, titlurile de sanatate si gastronomie.

#Bookfest 2013, #carti bookfest, #targ de carte 2013, #lansari carte , #Edituri