Bruckner: Romanul "Fiul cel bun" m-a eliberat si m-a reconciliat cu familia

Vineri, 13 Iunie 2014, ora 08:56
2140 citiri
Bruckner: Romanul "Fiul cel bun" m-a eliberat si m-a reconciliat cu familia

Scriitorul francez Pascal Bruckner, care si-a lansat, joi, la Libraria Carturesti - Verona din Capitala, volumul autobiografic "Fiul cel bun", aparut recent la Editura Trei, a marturisit ca scrierea cartii, "un roman despre slabiciunea celor puternici", l-a reconciliat cu familia sa.

"Scrierea cartii m-a facut sa ma reconciliez cu familia mea", a spus Bruckner, dezvaluind faptul ca este pentru prima data cand isi exerseaza pana in acest gen, autobiografia.

El a marturisit ca a respectat pudoarea tatalui sau si a familiei, asteptand ca parintii sai sa moara pentru a scrie romanul, "pentru ca sunt lucruri pe care nu le poti spune despre vii".

"Pot sa spun ca il uram din tot sufletul pe tatal meu, desi il ingrijeam, dar n-as fi putut scrie aceasta carte inainte de moartea parintilor mei", a spus scriitorul. Bruckner a dezvaluit convingerile national-socialiste ale tatalui sau, un protestant, individ violent care isi maltrata frecvent sotia, o catolica ferventa. "Singura revolta a mamei mele impotriva tatalui meu a fost boala. Ea s-a imbolnavit, pentru ca nu a avut niciodata puterea de a-i spune acestuia 'Te parasesc!'", a spus scriitorul.

Cartea lui Bruckner, "un manual de supravietuire"

In opinia lui Bruckner, cartea este "un manual de supravietuire", scriitorul rememorand atmosfera unica a anilor '60, cand puteai sa-i intalnesti pe strada - intr-o perioada idilica, de libertate si de bogatie a Parisului cultural - pe Roland Barthes, Simone de Beauvoir, Jean Paul Sartre etc.

Magdalena Marculescu, director editorial Trei, a apreciat ca romanul este "o carte a relatiilor cu parintii, mai ales cu tatal, o relatie cu Parisul, o carte a pasiunii, a maestrilor, in carte fiind invocati Sartre si Barthes".

"Este o carte esentiala in scrierile despre parinti. Sunt singura ca va veti identifica cu aceasta carte, care este una cu nostalgia adoptiei", a spus scriitoarea si traducatoarea Svetlana Carstean.

Traducatorul cartii, Doru Mares, s-a autodefinit ca "un strungar de unicate".

"E o carte cu care am avut o relatie erotica, desi este cel mai putin fatis roman erotic al lui Pascal Bruckner", a spus Mares, care a fost de parere ca autorul "fictioneaza asupra realitatii, romanul obligand la o re-lectura".

Nascut la Paris in 1948, Pascal Bruckner este romancier si eseist.

La Editura Trei au aparut toate romanele sale - "Casa ingerilor", "Luni de fiere", "Hotii de frumusete", "Care dintre noi doi l-a nascocit pe celalalt?", "Iubirea fata de aproapele", "Capcaunii anonimi", "Copilul divin", "Palatul chelfanelii", "Iubito, eu ma micsorez!...", "Pazea, se-ntoarce Mos Craciun!", "Paria"-, precum si volumele de eseuri "Noua dezordine amoroasa", "Fanaticii apocalipsei", "Paradoxul iubirii", "Casatoria din dragoste", "Euforia perpetua", "Mizeria prosperitatii", "Tirania penitentei. Eseu despre masochismul occidental".

#scriitor francez, #Pascal Bruckner, #autori carti , #Scriitori