Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Carti > Carte business
A   A   A

Carte de business: Invata sa faci networking

Carte de business: Invata sa faci networking
Ce stii despre networking? Chiar ai curaj sa intri in vorba si sa profiti la maxim de evenimentele ce-ti aduc in preajma oameni valorosi pentru compania pe care o conduci?
Business24 iti propune o carte care te va ajuta sa-ti raspunzi singur la toate aceste intrebari, o carte intitulata simplu "A Networking Book", scrisa de Paul J.R. Renaud.

"Aceasta carte ofera o perspectiva globala asupra networking-ului cu toate provocarile sale, fie ele si culturale, intr-un format de poveste. Prin cateva exemple doresc sa-ti ofer ustensilele necesare pentru a deveni un maestru al acestei arte. Vestea buna este ca oricine poate descoperi aceasta arta. E nevoie doar de putina disciplina si practica", explica Paul J.R. Renaud.

In primul rand, atitudinea ta conteaza enorm. Daca esti disperat si arati asta, ai pierdut din start. Daca aplici corect cateva reguli de baza in networking, insa, poti cunoaste pe oricine.

Cartea vorbeste despre "legea abundentei" valabila in networking: "Lumea este plina de oportunitati, clienti, idei si noroc. Despre asta este vorba in networking: sa stii cum sa profiti de aceasta abundenta", mai spune autorul.

Autorul iti aduce argumente pentru care networking-ul ar putea functiona si pentru tine si te face sa intelegi care este ratiunea acestei activitati atat de importanta in business.

In capitolul patru autorul te indeamna sa-ti faci retea de cunostinte inca de dinainte de a avea nevoie de ele, oferindu-ti exemple extrem de convingatoare aplicate chiar la noi in tara, din experienta sa profesionala.

Cartea continua cu un capitol in care autorul descrie maimulte tipuri de "retele": "Fun, Work and Play". Pentru fiecare categorie autorul iti ofera date utile, dar si sfaturi si trucuri pentru a-ti optimiza investitia in fiecare categorie.

Tot aici gasesti o serie de elemente prin care sa identifici o persoana cunoscuta drept un "contact", dar si cum pastrezi legatura cu aceasta.

Reguli de eticheta si strategie in networking

Autorul expune si cateva reguli de eticheta in networking. Prima este "Daca faci networking doar pentru a obtine ceva, nu ai decat de pierdut. Lucrurile nu functioneaza asa. Incearca sa oferi inapoi, fara limite exceptii sau asteptari", scrie autorul.

Desigur, intotdeauna va exista si o strategie, inclusiv in procesul de networking. Cartea te va ajuta sa-ti faci propria strategie, in functie de abordarea ta, de felul tau de a fi si reitereaza cateva reguli de bun simt, cand vine vorba de relationare.

Nu uita ca inclusiv aceasta strategie trebuie sa se adapteze la evolutia vremurilor in care traim, asadar chiar daca ti-ai pus la punct o strategie, ar trebui s-o revizuiesti constant.

Daca ai crezut ca asta era tot ceea ce trebuie sa stii despre networking, te inseli amarnic. Cel putin in expunerea facuta de autor, ne aflam abia la mijlocul drumului.

Networking = Just do it

Citind aceasta carte vei invata sa "treci la treaba" si sa-ti stabilesti obiective chiar si la urmatorul eveniment de networking. "In aceasta seara imi voi face cinci noi contacte", asa poate suna un astfel de obiectiv. Nu uita ca daca nu inveti sa "spargi gheata" si sa intri in vorba cu oameni pe care nu-i cunosti, nu vei reusi niciodata sa atingi astfel de obiective.

Autorul te invata cum sa intri in vorba, fie ca e vorba de un grup de doua-trei persoane care discuta, fie ca e vorba de o persoana care sta stinghera, la fel ca tine pana acum.

Pentru ca a face networking nu e acelasi lucru cu "a te baga in seama", autorul prezinta cateva bariere personale pe care trebuie sa le treci pentru a fi eficient in acest domeniu. Si nu uita sa spui "multumesc", continua acesta, intr-un capitol dedicat.

Printre elementele pe care Paul J.R. Renaud le cuprinde in cartea sa se numara si argumente impotriva "despartirilor ce nu lasa loc de buna ziua", dar si cateva greseli care vor ruina intregul tau efort de networking de pana acum.
Facebook ShareTweet
 Sambata, 05 Iulie 2014, ora 00:00
 Autor:  Oana Dimitriu

 Articol citit de 7043 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor