Carte de business: Invata sa fii un lider adaptativ

Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 00:00
3469 citiri
Carte de business: Invata sa fii un lider adaptativ

Deschiderea catre schimbare, flexibilitatea si curajul sunt doar cateva dintre trasaturile unui lider autentic, absolut necesare in contextul economic si social actual. Business24 iti recomanda cartea "Leadership adaptativ", in acest weekend.

Cartea, scrisa de Ronald Heifetz, Alexander Grashow si Marty Linsky, te invata cat de importanta este schimbarea, cum poti face fata provocarilor si ce inseamna o atitudine flexibila in cadrul afacerii pe care o conduci.

Mircea Stas, presedintele Clubului Liderii Mileniului 3, spune ca aceasta carte este "a treia carte importanta despre leadership lansata in Romania", dupa "Leadership real - Oameni si organizatii, fata in fata cu marile lor provocari", de Dean Williams, si "Leadership: Arta si maiestria de a conduce", de Manfred Kets de Vries.

"Leadership adaptativ", manual de practica pentru oamenii de afaceri

Cartea "Leadership autentic" are cinci parti si 23 de capitole si constituie un manual de practica pentru toti oamenii de afaceri, ajutandu-i sa inteleaga mai bine rolul pe care il au in societate, sa isi atinga obiectivele, sa actioneze prin curaj si sa devina modele de inspiratie pentru ceilalti, sustine Magdalena Radulescu, Managing Partner MMM Consulting International, compania care a lansat aceasta carte.

Aceasta carte ofera o imagine de ansamblu a teoriei despre leadership, insa este centrata pe practica, prezentand moduri concrete in care pot fi descoperite problemele sau provocarile cu care se confrunta un lider.

Este esential ca un lider de business are in fata un tablou amplu si coerent in legatura cu ceea ce se intampla in organizatia lui, fiind constient de situatiile problematice cu care se confrunta. Autorii cartii ii ofera solutii de rezolvare a acestora, prin exemple concrete.

Un lider adaptiv lasa sa iasa la suprafata conflictele pentru a le folosi forta in sensul schimbarii, isi identifica "elefantii din incapere", asa cum ii numesc autorii, si are taria de a-i indeparta, sustine Magdalena Radulescu.

Invata sa te adaptezi

Contextul economic, politic si social actual determina nevoia de schimbare, fiind necesara adaptarea la o realitate care se transforma in fiecare moment. Turbulentele economice determina schimbarea modelelor de business.

Cartea "Leadership adaptativ" contribuie la identificarea lucrurilor esentiale si a celor mai putin importante, astfel ca unui lider de business ii va fi mai usor sa isi dea seama la ce poate sa renunte, fara sa ii fie prejudiciata afacerea si pozitia sa.

"Practicand leadership adaptiv, [...] ii ajutati pe oameni sa navigheze printr-o perioada de perturbari, in care ei au de cernut lucrurile, ca sa le aleaga pe cele esentiale de cele ce pot fi abandonate, si de incercat diferite solutii la provocarile adaptive cu care se confrunta", sustin autorii cartii.

Depaseste normele "sacre" din lumea afacerilor

Mai mult, un lider care decide sa faca schimbari trebuie sa dea dovada de flexibilitate si de curaj.

Din perspectiva cartii, flexibilitatea inseamna capacitate de adaptabilitate, de depasire a rutinelor sau a normelor prestabilite, care sunt considerate ca fiind "sacre" in lumea afacerilor.

A fi adaptativ inseamna a depasi ideea conform careia liderul trebuie sa creeze viziunea si trebuie sa detina toate raspunsurile, precizeaza Magdalena Radulescu.

Conform cartii, un lider de succes trebuie sa aiba atat o viziune de ansamblu, cat si capacitatea de a actiona pe baza acestei viziuni.

Ce inseamna leadership adaptativ

Procesul de leadership adaptativ implica trei activitati principale, potrivit autorilor Ronald Heifetz, Alexander Grashow si Marty Linsky:

Observarea evenimentelor si tiparelor din jur

Interpretarea lucrurilor observate prin formularea mai multor ipoteze

Stabilirea unor modalitati de interventie

In cazul unui lider, curajul inseamna parcurgerea celor trei etape mentionate mai sus. Multi lideri parcurg primele doua etape, insa se opresc la a treia. A fi adaptativ si curajos inseamna a trece prin toate cele trei faze, intervenind la final si imbunatatind situatia prezenta.

Potrivit cartii "Leadership adaptativ", nu este de ajuns ca un lider sa vada o problema sau sa observe o provocare, ci trebuie sa aiba o mentalitate de experimentator: sa riste incercand lucruri noi, sa vada ce se intampla si apoi sa faca schimbarile care necesare.

"Cand aveti de-a face cu provocari adaptive, nu exista raspunsuri evidente la intrebarea 'Ce se intampla, de fapt, aici?' Insasi definirea problemei cu care liderul se confrunta este discutabila.

Gestionarea ambiguitatii necesita curaj, tenacitate si o mentalitate de experimentator: sa incerce lucruri noi, sa vada ce se intampla si apoi sa faca schimbarile care se impun", sunt de parere autorii cartii.

Cartea "Leadership adaptativ" nu reprezinta doar o colectie de abordari si concepte, ci valoarea ei rezida in faptul ca pune o serie de intrebari utile si provocatoare, putand fi folosita in mod real de un lider ca ghid de invatare pentru a fi adaptativ cu sine insusi, cu organizatia pe care o conduce si cu oamenii cu care lucreaza, adauga Magdalena Radulescu.

Lansarea cartii "Leadership adaptiv" reprezinta primul proiect din cadrul campaniei "10 evenimente de 10, la 10 ani de MMM Consulting", prilejuita de implinirea a zece ani de prezenta pe piata de training si consultanta de business a companiei, unul dintre principalii jucatori locali din domeniu.

Cartea "Leadership adaptativ" costa 45 RON si poate fi achizitionata online sau de la Librariile Carturesti sau Librarium.

#carte de business leadership, #leadership adaptativ, #lideri de succes, #caracteristici lider autentic, #schimbare in business, #carti despre leadership , #Carte business