Cartea Anului 2012: "Parabolele lui Iisus. Adevarul ca poveste", de Andrei Plesu

Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 12:34
2554 citiri
Cartea Anului 2012: "Parabolele lui Iisus. Adevarul ca poveste", de Andrei Plesu

Volumul "Parabolele lui Iisus. Adevarul ca poveste", de Andrei Plesu, aparut la editura Humanitas, a fost desemnat Cartea Anului 2012, intr-o ceremonie organizata vineri seara, la sediul din Bucuresti al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR).

Premiul pentru Cartea Anului 2012, in valoare de 10.000 de lei, a fost acordat de publicatia Romania literara, cu sprijinul financiar al Guvernului Romaniei.

Premiul a fost decernat de juriul format din: Nicolae Manolescu - presedinte, Gabriel Chifu, Cosmin Ciotlos, Sorin Lavric, Simona Vasilache si Mihai Zamfir.

"Sunt, fireste, foarte bucuros ca aceasta carte este bine primita. A aparut o prima cronica intr-o revista din Iasi, facuta de un preot, si asta m-a impresionat, pentru ca mie cel mai frica la cartea asta imi este de preoti si teologi. Si cronica era foarte amabila, foarte generoasa. Atat de generoasa si de amabila incat, in final, ca sa faca un compliment decisiv, se spune: 'Avem dinainte categoric o lucrare testamentara'. Chestia asta m-a deprimat oarecum si ma bucur acum ca am luat o nominalizare, fiindca cu o nominalizare esti mai aproape de debut decat cu o lucrare testamentara", a spus Andrei Plesu, in rasetele celor prezenti la ceremonie, in momentul in care au fost anuntate volumele nominalizate la premiul pentru Cartea Anului 2012.

La finalul ceremoniei, dupa ce Nicolae Manolescu a anuntat ca volumul "Parabolele lui Iisus. Adevarul ca poveste" a fost desemnat Cartea Anului 2012, Andrei Plesu a afirmat: "Mi se pare totusi miraculos putin - daca miraculosul are grade - ca o carte despre 'Parabolele lui Iisus' e premiata astazi, cand misticii se orienteaza mai curand spre poetica, dar cu atat mai emotionat sunt, cu atat mai mult ma flateaza aceasta alegere, dar ma flateaza mai ales echipa in care am onoarea sa fiu prezent, adica echipa de nominalizati, impreuna cu care am fost in seara asta prezent si din care, intamplator, am fost selectionat.

In spiritul textelor de care m-am ocupat in aceasta carte, amintesc ca exista formula 'Multi chemati, putini alesi'. Aici sunt multi alesi si unul singur, intamplator, e chemat sa ia premiul. Dar, in aceasta conjunctura, alegerea e mai importanta decat chemarea unica, pentru ca cei alesi au un calibru, o calitate, o anvergura care face ca cel chemat sa fie putin invidios ca a iesit din randul lor".

Pentru premiul pentru Cartea Anului 2012 au mai fost nominalizate volumele: "Vantureasa de plastic", de Marius Chivu (editura Brumar), "Opere poetice. 1909-1962", de T.S. Eliot; traduceri de Serban Foarta, Mircea Ivanescu, Sorin Marculescu si Serban Foarta & Adriana-Carmen Racovita (editura Humanitas Fiction), "Ce ramane. William Faulkner si misterele tinutului Yoknapatawpha", de Mircea Mihaies (editura Polirom), "I. L. Caragiale si caligrafia placerii", de Dan C. Mihailescu (Editura Humanitas), "La pierderea sperantei", de Nicolae Prelipceanu (Editura Casa de pariuri literare), "Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia", Nicolae Steinhardt, editie critica de George Ardeleanu (editura Polirom), si "Infinitul dinauntru. Sase povestiri despre om, societate, istorie", de Vlad Zografi (editura Humanitas).

#cartea anului, #Andrei Plesu , #Stiri Carti