Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Carti > Edituri
A   A   A

Incepe Bookfest 2014: Peste 300 evenimente, 200 de edituri, un milion de volume

Incepe Bookfest 2014: Peste 300 evenimente, 200 de edituri, un milion de volume
Cea de-a IX editie a Salonului International de Carte Bookfest 2014, care se va desfasura intre 28 mai si 1 iunie la Romexpo, va reuni peste 300 de evenimente propuse de cele 200 de edituri participante, care le vor oferi cititorilor peste 1.000.000 de volume, a anuntat marti presedintele Asociatiei Editorilor din Romania, Grigore Arsene, intr-o conferinta de presa desfasurata la Libraria Bastilia.
"Vor fi prezenti cu totii la Bookfest - de la creator, la autor, trecand prin editor si distribuitor. Publicul poate sa vada cum se produce o carte", a spus Arsene, care si-a exprimat satisfactia ca in ciuda disparitiei unor edituri, numarul celor care au aparut a fost mai mare.

El a mentionat ca la editia actuala a incercat sa reduca din costurile participarii la Salon a editurilor.

Nume mari ale culturii romane isi dau intalnire si in acest an cu publicul, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu, Horia-Roman Patapievici, Neagu Djuvara, Lucian Boia, Dan C. Mihailescu, Radu Paraschivescu, Vladimir Tismaneanu, Oana Pellea, George Banu, Aurora Liiceanu, Ioana Parvulescu, Florin Iaru, Mircea Daneliuc, Emil Brumaru, Ion Bogdan Lefter, Livius Ciocarlie, Ileana Malancioiu, Bedros Horasangian, Marta Petreu, Marius Chivu, Daniela Zeca Buzura, Daniel Cristea Enache, Gabriel Chifu, Andrei Cornea fiind doar cateva dintre personalitatile prezente la aceasta editie.

Noutatile prezentate la Bookfest

Printre noutatile prezentate la Bookfest se numara doua noi volume aparute la Humanitas, semnate de Lucian Boia: "Primul Razboi Mondial" si "Dosarele secrete ale agentului Anton: Petru Comarnescu in arhivele Securitatii" (volum editat de autor).

Tot pentru pasionatii de istorie, Neagu Djuvara lanseaza o editie ilustrata din "Civilizatii si tipare istorice" iar Vladimir Tismaneanu va fi prezent cu o reeditare a volumului sau de referinta "Stalinism pentru eternitate: O istorie politica a comunismului romanesc".

De asemenea, la Editura RAO va fi lansat volumul de analiza "7 teme fundamentale pentru Romania", cu un cuvant inainte de George Cristian Maior.

Mircea Cartarescu va lansa o editie de colectie "Orbitor" iar Radu Paraschivescu va bucura publicul cititor cu o noua colectie de perle - "Muste pe parbrizul vietii" (Editura Humanitas).

Pasionatii de teatru pot rasfoi noul volum al lui George Banu "Monologurile neimplinirii" (Editura Polirom), dar si prima colectie de scrieri ale marelui teoretician polonez al artelor spectacolului, Jerzy Grotowski, care va aparea la Editura Nemira, cu un cuvant inainte de George Banu.

Tot la Editura Nemira va aparea si antologia Emil Brumaru "111 cele mai frumoase poezii", criticul literar Alex. Stefanescu va lansa la Editura All "Texte care n-au folosit la nimic" iar Ioan Bogdan Lefter isi va prezenta volumul "Alti postmoderni" (Editura Paralela 45).

Un loc special in programul Bookfest il vor ocupa copiii, nu numai pe 1 iunie, ci pe toata perioada evenimentului, acestia avand un spatiu special amenajat unde vor putea participa la ateliere, lecturi si evenimente special gandite pentru ei.

Editurile Humanitas Multimedia, Humanitas, Humanitas Fiction, Arthur, Corint Junior, Curtea Veche Publishing, Nemira, Paralela 45, RAO, Vellant au pregatit prima editie Bookfest Junior, adica patru zile de lansari de carte pentru copii si adolescenti, intalniri cu autori, ateliere de desenat si de teatru.

"Ideea de a avea un targ paralel dedicat copiilor este un lucru foarte important si ne-am dori ca toti copii din Bucuresti sa fie acolo", a subliniat Grigore Arsene.

Polonia, tara invitata la Bookfest 2014

Leszek Bialy, director adjunct al Institutului Polonez, a declarat ca participarea Poloniei la Bookfest este o mare onoare, dat fiind ca literatura tarii sale este cunoscuta publicului romanesc, incepand cu Sienkiewicz si pana la scriitorii contemporani.

"Participarea Poloniei ca tara invitata la Bookfest 2014 este cu siguranta cel mai important proiect al Institutului Polonez din acest an si unul dintre cele mai importante evenimente organizate de Institutul Polonez din Bucuresti. Suntem mandri ca le putem prezenta literatura polona cititorilor romani in cadrul unei manifestari de amploarea Bookfest", a declarat Leszek Bialy.

Sub sloganul "Quo vadis Polonia? Spre urmatorul Nobel", Institutul Polonez a pregatit o serie de manifestari menite sa promoveze literatura polona si sa sporeasca interesul publicului roman pentru autorii contemporani, dar si clasici polonezi, a spus Bialy.

El a anuntat ca joi, de la ora 17,30, la Scena Agora, Curtea Veche Publishing va lansa volumul autobiografic "Visuri si secrete", de Danuta Walesa, sotia fostului lider legendar al "Solidaritatii" si presedinte al Poloniei, Lech Walesa. Emil Hurezeanu va intra intr-un fascinant dialog cu autoarea, alaturi de Piotr Adamowicz, Leszek Bialy si Stefania Nalbant.

Polonia isi va prezenta cele mai bune productii culturale pornind de la reportajul literar, care este o veritabila specialitate poloneza, si pana la activism social, vizitatorii putandu-se intalni cu nume precum Malgorzata Rejmer, autoarea reportajului "Bucuresti. Praf si sange", Pawel Huelle, unul dintre cei mai importanti prozatori contemporani din Polonia, caruia ii va fi publicat al doilea volum in limba romana, culegerea de povestiri "Eram singur si fericit", Janusz Leon Wisniewski, al carui roman "Singuratate pe net", tradus deja in numeroase limbi si ecranizat in Polonia, a fost recent publicat in Romania.

Dorota Maslowska, autoarea romanului postmodernist "Alba ca Zapada si rosu bolsevic", a carui aparitie a transformat literatura polona, starnind un scandal de proportii si devenind un bestseller, va promova editia romana a acestei carti si va participa la spectacolul-lectura cu piesa sa "Intre noi e totu' bine" si va concerta impreuna cu formatia sa de electro-punk in clubul bucurestean "Eden".

Poezia poloneza va fi reprezentata de Ryszard Krynicki si Wojciech Bonowicz, cel din urma fiind invitat si pentru a prezenta opera poetica a lui Tadeusz Rozewicz.

Irena Kozminska, activista sociala si initiatoarea campaniei "Intreaga Polonie le citeste copiilor", care a avut un mare succes in promovarea lecturii in Polonia, va prezenta acest proiect iar Aleksandra Malecka, impreuna cu publicul cititor, va incerca sa prevada viitorul literaturii in lumea internetului, tehnicilor multimedia si a crizei permanente de timp pentru citit.

Proiectii de filme documentare la Bookfest

Pe parcursul Bookfest vor avea loc proiectii de filme documentare despre cativa dintre laureatii polonezi ai premiului Nobel pentru literatura: Henryk Sienkiewicz (1905), Wladyslaw Reymont (1924), Czeslaw Milosz (1980) si Wislawa Szymborska (1996).

Majoritatea evenimentelor organizate de Institutul Polonez vor avea loc la Romexpo (la standul Poloniei, aflat in pavilionul C4, standurile unor edituri partenere ale Institutului si pe scena din pavilionul C4).

In perioada premergatoare Salonului, precum si pe intreaga durata a acestuia, in tot orasul se vor desfasura o serie de evenimente conexe Bookfest, precum proiectia unei serii de filme si ecranizari ale unor romane poloneze ("Literatura in cinema", in colaborare cu Club Control), o serie de spectacole-lectura ("Literatura pe scena", in colaborare cu UNATC) si un joc urban ("Literatura pe strada"). Tot in perioada Bookfest, Gradina Verona va gazdui o expozitie de ilustratii pentru copii, intitulata "Fauna, flora si pirati" ("Literatura in ilustratie", in colaborare cu Libraria Carturesti).

Participarea Poloniei ca tara invitata la Bookfest 2014 beneficiaza de sprijinul Institutului Cartii de la Cracovia. La conferinta a fost prezent Janusz Leon Wisniewski, scriitor polonez invitat la Bookfest, si Piotr Marciszuk, presedintele Federatiei Europene a Editorilor.

Accesul la Bookfest si la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit, programul de vizitare fiind urmatorul: miercuri, 28 mai, joi, 29 mai si duminica, 1 iunie - 10,00-20,00, iar vineri, 30 mai si sambata, 31 mai - 10,00-21,00.

Salonul International de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociatia Editorilor din Romania, sub egida Federatiei Editorilor din Romania si cu sprijinul Institutului Polonez din Bucuresti.

Proiect cofinantat de Ministerul Culturii, Bookfest este cel mai important salon de carte din Romania si singurul eveniment al industriei editoriale care a reusit sa capete o dimensiune internationala marcanta.
Facebook ShareTweet
 Marti, 27 Mai 2014, ora 14:05

 Articol citit de 1928 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor