Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Carti > Scriitori
A   A   A

Expozitie dedicata celebrului Sherlock Holmes la Museum of London

Expozitie dedicata celebrului Sherlock Holmes la Museum of London
Museum of London gazduieste incepand din 17 octombrie expozitia 'Sherlock Holmes: The Man Who Never Lived And Will Never Die' (Sherlock Holmes: omul care nu a trait niciodata si care nu va muri nicicand), care exploreaza figura acestui enigmatic personaj creat de scriitorul britanic Arthur Conan Doyle, potrivit EFE.
Ca si in cartile lui Conan Doyle, orasul Londra are un rol dominant in expozitie. Londra, 'cu ceata si ambianta sa de mister, este aproape inca un personaj in aventurile detectivului', a declarat Pat Hardy, curator, pentru agentia spaniola de presa, citata de Agerpres.

Expozitia, cea mai mare dedicata lui Sherlock Holmes in ultimii 60 de ani, incepe cu o incursiune prin serialele si filmele care l-au facut celebru in lumea intreaga, cu imagini din Londra victoriana din secolul al XIX-lea.

'La acea vreme, Londra era o urbe puternica, dinamica, imperiala, se construiau mari hoteluri si edificii guvernamentale', a mai spus Pat Hardy.

Filme si fotografii ale vechilor taxiuri trase de cai - precum cele pe care el le ia cand trebuie sa plece in graba de la domiciliul sau, din Baker Street 221B - si vederi ale Tamisei invaluite in smog recompun ambianta din nuvele.
Se evidentiaza, de asemenea, emblematicele ilustratii pe care Sidney Paget le-a facut pentru seria aventurilor lui Holmes in paginile revistei 'The Strand', care au contribuit la formarea imaginii pe care o avem astazi despre detectiv, cu sapca, lupa si pipa sa.

O piesa deosebita este si carnetul in care, cu litere marunte si rotunjite, scriitorul scotian a inceput sa-si creioneze personajul pe vremea cand era medic in Southsea, intre 1885 si 1889, ca si manuscrisul primului sau roman, 'A Study in Scarlet' (Un studiu in rosu).

Este expus, de asemenea, manuscrisul povestirii 'The Murders in the Rue Morgue' (Crimele din Rue Morgue), din 1841, opera americanului Edgar Allan Poe din care s-ar fi inspirat Conan Doyle.

Ultima sectiune a expozitiei este dedicata obiectelor folosite de Sherlock Holmes, printre care halatul de casa pe care l-a purtat britanicul Benedict Cumberbatch in serialul 'Sherlock' al BBC, accesorii pentru fumat, elemente de machiaj.

Expozitia londoneza coincide cu publicarea, la 23 octombrie, a romanului 'Moriarty', al doilea roman cu Sherlock Holmes al lui Anthony Horowitz, dupa 'The House of Silk' (2011).
Facebook ShareTweet
 Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 08:56

 Articol citit de 7626 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor