Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Carti > Literatura
A   A   A

Herta Muller: Laureatul Nobelului pentru Literatura in acest an "celebreaza cenzura"

Herta Muller: Laureatul Nobelului pentru Literatura in acest an "celebreaza cenzura"
Foto: The Guardian
Alegerea acordarii Premiului Nobel pentru Literatura in acest an chinezului Mo Yan este o "catastrofa", intrucat acest scriitor chinez "celebreaza cenzura", a declarat scriitoarea germana de origine romana Herta Muller, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura in 2009, intr-un interviu pentru publicatia suedeza Dagens Nyheter.
"'Chinezii insisi au spus ca Mo Yan este un responsabil al unui esalon similar unui minister'", a spus Muller (59 de ani), referitor la faptul ca Mo Yan este vicepresedinte al Asociatiei scriitorilor din China, structura sustinuta de guvernul de la Beijing.
In opinia sa, alegerea lui Mo Yan ca laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in acest an, in timp ce laureatul Nobelului pentru Pace Liu Xiaobo se afla in inchisoare in China, este "o palma pe obrazul celor care lupta pentru democratie si drepturile omului".

Herta Muller a fost persecutata de fostul regim comunist din Romania dinainte de 1989 pentru ca a refuzat sa devina informatoare a fostei Securitati. Scrierile sale au fost cenzurate in Romania in acea vreme; in 1987, Herta Muller s-a autoexilat in Germania.
Facebook ShareTweet
 Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 15:30

 Articol citit de 1932 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor