Interviu Herta Muller: Intelectualii se dezumanizeaza primii in fata dictaturii

Joi, 31 Mai 2012, ora 09:33
2096 citiri
Interviu Herta Muller: Intelectualii se dezumanizeaza primii in fata dictaturii

Scriitoarea de origine romana, Herta Muller, a cunoscut umilinta, deopotriva cu gloria.

De la un profesor care a trait sub continua amenintare a partidului comunist, care si-a pierdut slujba pentru ca a refuzat sa coopereze cu securitatea, a ajuns castigatoarea premiului Nobel pentru literatura in 2009.

Herta Muller, in varsta de 58 de ani, locuieste in Berlin din 1987, an in care a emigrat din tara natala, Romania, insa trauma produsa de dictatura comunista a urmarit-o toata viata.

In ultima nuvela publicata, "Leaganul respiratiei", Muller spune povestea unui adolescent de 17 ani, pe nume Leo Auberg, un sas care isi descopera homosexualitatea in Romania rurala a anului 1945.

Scriitoarea a vorbit cu reporterii Reuters despre cartea sa si despre cum se percepe regimul totalitar la nivel personal:

Ai trait sub un regim draconic in Romania lui Ceausescu, dupa ce mama ta a fost deportata intr-un lagar de munca sovietic, in 1945. Cat de mult se bazeaza cartea pe experienta ta personala?

Cele mai multe dintre lucrurile pe care le stiu sunt de la poetul Oskar Pastior. El se afla in spatele numelui Leo si este motivul pentru care personajul principal al cartii este homosexual. Mi-a povestit atat de multe lucruri, incat experienta mamei mele a trecut pe locul doi. In plus, am citit foarte mult pe aceasta tema.

In afara de experienta lui Oskar, ai auzit si citit despre multe experiente dureroase ale supravietuitorilor acelor timpuri. Ai gasit puncte comune in aceste istorisiri?

Se pare ca este ceva foarte individual. Fiecare are propriile metode prin care face fata durerii. De exemplu, in cazul lui Pastior, ultimele clipe petrecute cu bunica sa, in care aceasta i-a spus "Stiu ca te vei intoarce", l-au tinut in viata. Mama probabil ca s-a rugat, altii au cantau. Fiecare avea propria metoda de evadare.

In carte, Leo vorbeste despre felul in care oamenii se dezumanizau in astfel de circumstante: isi pierdeau pana si calitatile despre care credeau ca stau la baza identitatii lor. Crezi ca exista calitati umane sau obiceiuri de care oamenii nu se leapada, indiferent de circumstante?

Din nou, cred ca este o chestiune care trebuie tratata la nivel individual, insa Pastior spunea ca in lagar, intelectualii au fost primii care si-au pierdut umanitatea, deoarece depind de constructii intelectuale mai complicate, precum moralitatea, constructii care nu mai functioneaza in momentul in care civilizatia pe care o cunoastem de prabuseste.

In schimb, oamenii simpli vor spune pur si simplu "asa este bine", "asa nu este bine". Aceasta moralitate, in doua culori, este mult mai eficienta intr-i situatie limita. In dictatura, o mare parte dintre intelectuali se decid sa ia parte la crimele puterii.

#interviu Herta Muller, #Herta Muller dictatura, #Herta Muller Leaganul respiratiei , #Scriitori