Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Carti > Scriitori
A   A   A

"Mandrie si prejudecata" pe bancnotele de 10 lire sterline

"Mandrie si prejudecata" pe bancnotele de 10 lire sterline
Chipul britanicei Jane Austen, autoarea romanului "Mandrie si prejudecata", va fi ilustrat pe viitoarele bancnote de 10 lire sterline, a anuntat Banca Angliei intr-un comunicat oficial.
Jane Austen il va inlocui pe Charles Darwin pe aceste bancnote, incepand din 2017, o decizie privita ca o victorie importanta pentru anumite feministe britanice.

Din 1970, diverse personalitati pot sa figureze pe bancnotele britanice, alaturi de regina Elizabeth a II-a, al carei chip este imprimat pe spatele tuturor bancnotelor si monedelor britanice.

Jane Austen este cea de-a treia femeie care a fost selectionata pentru o astfel de onoare.
Anuntul din luna aprilie referitor la inlocuirea, incepand din 2016, a bancnotelor de 5 lire sterline cu chipul reformistei din secolul al XIX-lea Elizabeth Fry cu bancnote cu Winston Churchill, a ofensat numeroase feministe, care se tem ca regina va deveni singura femeie reprezentata pe bancnotele britanice.

O petitie, care a adunat 35.000 de semnaturi, a fost lansata pentru ca o femeie sa fie aleasa pentru noua bancnota de 10 lire sterline. Initiatorii ei au salutat alegerea scriitoarei Jane Austen, considerand ca ziua de miercuri a fost "o zi exceptionala pentru femei si fantastica pentru puterea poporului".

"Fara aceasta campanie, fara cele 35.000 de persoane care au semnat petitia, Banca Angliei ar fi inlaturat femeile din Istorie dintr-o singura miscare", a declarat jurnalista Caroline Criado-Perez, aflata la originea petitiei.

Banca Angliei a declarat miercuri ca nu a avut niciodata intentia de a elimina de pe bancnotele britanice toate femeile cu exceptia reginei. De altfel, banca a invitat publicul larg sa ii trimita propuneri pentru noile bancnote, in vederea ameliorarii procesului de selectionare a unor personalitati istorice.
Facebook ShareTweet
 Joi, 25 Iulie 2013, ora 15:06

 Articol citit de 2644 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor