Piata de carte din Romania. Cate titluri au publicat editurile romanesti in 2012

Luni, 19 August 2013, ora 15:27
2505 citiri
Piata de carte din Romania. Cate titluri au publicat editurile romanesti in 2012

Productia de titluri publicate de editurile romanesti a crescut semnificativ in 2012, in medie fiind editate 91,86 de carti, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat prin programul Proedit in beneficiul Uniunii Editorilor din Romania (UER), informeaza un comunicat.

Ca pondere, cea mai mare parte dintre edituri au publicat intre 1 si 30 de titluri (44%), 17% dintre edituri au publicat peste 120 de titluri, iar 16% dintre editurile chestionate declara ca au publicat intre 31 si 60 de titluri, scrie Mediafax.

Editurile cuprinse in esantion au avut in mare parte (61%) o cifra de afaceri sub 500.000 de lei, in timp ce 17% dintre ele au inregistrat venituri intre 500.000 de lei si un milion de lei. Ponderea editurilor a caror cifra de afaceri a fost intre un milion de lei si 15 milioane de lei este de 16%, iar cele cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 15 milioane de lei si 30 de milioane de lei este de 4%. Doar pentru 2% dintre edituri cifra de afaceri aferenta anului 2012 depaseste 30 de milioane de lei.

De asemenea, 42% dintre editurile care au intrat in esantion au inregistrat profit din activitatea de editare pe parcursul anului 2012. 57% dintre acestea au inregistrat un profit situat sub pragul de 10.000 de lei, iar in 57% dintre cazuri activitatea de editare a fost sursa principala a profitului inregistrat.

Principalele probleme ale editurilor romanesti

Cele mai mari probleme cu care se confrunta productia editoriala din Romania sunt lipsa fondurilor, costurile ridicate de productie si scaderea continua a consumului de carte. Printre principalele probleme legate de difuzare sunt costurile ridicate, consumul redus de carte, lipsa retelelor de difuzare, respectiv numarul redus de librarii.

"In conditiile in care piata cartilor din Romania a scazut cu pana la 50%, editurile au fost nevoite sa se replieze, asa cum arata si studiul, si sa se adapteze la noile conditii. Cele mai la indemana metode pentru a face acest lucru au fost scaderea tirajelor si cresterea si diversificarea numarului de titluri.

Cultura (in sensul extins al cuvantului, implicand si educatia) ar trebui sa fie o prioritate mai mare pentru ca un popor este peste cinci ani ceea ce citeste acum. La noi, in ultimii cinci ani, consumul de carte a scazut drastic si scaderea este continua, ceea ce ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru toata lumea", a declarat presedintele UER, Mario Demezzo.

#piata carte Romania, #profit edituri Romania, #vanzari carti Romania, #publicatii edituri Romania , #Edituri