Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Carti > Targ de carte
A   A   A

Record de vizitatori la Gaudeamus. Cartea lui Iohannis, cea mai cautata

Record de vizitatori la Gaudeamus. Cartea lui Iohannis, cea mai cautata
Foto: bigcitylife.ro
Trofeele Gaudeamus 2014 pentru edituri au fost castigate de Humanitas (locul I), Rao (locul al II-lea) si Polirom (locul al III-lea), iar cea mai ravnita carte a targului, decisa prin votul publicului, a fost volumul autobiografic "Pas cu Pas", de Klaus Iohannis, aparut la Curtea Veche.
Intr-o ceremonie care a avut loc duminica, cand s-a incheiat si cea de-a XXI-a editie a Targului International Gaudeamus - Carte de invatatura, a fost acordat si premiul de excelenta, in valoare de 10.000 de lei, oferit de Radio Romania editurii Trei, pentru pentru succesul construirii unui program editorial in jurul psihologiei si psihanalizei, extins apoi, prin alte titluri si prin cartile publicate de Pandora M, editura afiliata, catre literatura si catre alte domenii, cu vocatie "generalista", informeaza organizatorii intr-un comunicat remis Mediafax .

Trofeele presei pe sectiunile publicatii, TV, online si agentii de presa au fost castigate de cotidianul Adevarul, postul Pro TV, site-ul HotNews.ro, respectiv agentia nationala de presa Agerpres. Trofeul pentru sectiunea radio nu a fost acordat, intrucat posturile Radio Romania, frecvent indicate drept surse de informatii despre eveniment, nu pot intra in aceasta competitie, dat fiind statutul de organizator al institutiei.

De asemenea, premiul Educatia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucuresti, in semn de apreciere pentru constanta si pentru standardele inalte la care institutia s-a prezentat si in acest an la Gaudeamus, iar premiul pentru traducere "Antoaneta Ralian", decernat pentru doi traducatori, din limba romana intr-o limba straina si dintr-o limba straina in limba romana, le-a fost acordat la aceasta editie lui Virgil Stanciu, pentru traducerea din limba engleza a romanului "Preaiubita", de Tony Morrison (Editura Art), si Letitiei Ilea, pentru traducerea in limba franceza a volumului de versuri "Melci aborigeni/ Escargots aborigenes", de Ioan Pintea (Editura Charmides).

In mod exceptional la aceasta editie, Radio Romania a acordat un premiu de excelenta pentru traducere Antoanetei Ralian, cu prilejul traducerii cu numarul 120 - romanul "Portretul lui Dorian Gray", de Oscar Wilde, publicat la editura Humanitas.

Ceremonia de premiere Gaudeamus a fost precedata de prezentarea Listei Goncourt - Alegerea Studentilor Romani, un eveniment organizat de Institutul Francez. Volumul castigator, anuntat de Denisa Comanescu, presedintele juriului, a fost "Meursault, contre-enquete", de Kamel Daoud.

Invitatul de onoare al editiei din 2014 a Gaudeamus fost Federatia Rusa, iar partener privilegiat a fost, si in acest an, GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francofone din Romania. Presedintele de onoare al editiei, amfitrionul Targului International Gaudeamus 2014, a fost Benoit Rutten, presedinte GADIF, delegat Valonia - Bruxelles in Romania.

Numarul vizitatorilor in cele cinci zile ale Targului International Gaudeamus, desfasurat in perioada 19 - 23 noiembrie, la Romexpo in Bucuresti, a fost de aproximativ 117.000, fata de 115.000 la editia din 2013, stabilindu-se astfel un nou record in istoria evenimentului, informeaza organizatorii.

Un alt record stabilit la cea de-a XXI-a editie a Targului International Gaudeamus - Carte de Invatatura, care s-a desfasurat in perioada 19 - 23 noiembrie, in Pavilionul Central al Complexului Expozitional Romexpo din Capitala, a fost numarul de evenimente la care publicul a participat - 750.

Editia din 2014 a Targului International Gaudeamus - Carte de Invatatura s-a incheiat duminica, in prezenta unui public inca numeros, dornic sa profite pana in ultima clipa de oferta generoasa si de atmosfera inconfundabila ale evenimentului, informeaza organizatorii evenimentului intr-un comunicat remis MEDIAFAX. Ajuns in 2014 la editia cu numarul XXI, targul este initiat si organizat anual de Radio Romania, prin Centrul Cultural Media Radio Romania.
Potrivit bilantului statistic al editiei, suprafata targului a fost de circa 14.000 de metri patrati, aproape de capacitatea maxima a Pavilionului Central Romexpo, numarul expozantilor a fost de peste 320, reprezentand cateva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial si educational, iar programul de manifestari al editiei a cuprins peste 750 de evenimente - lansari si prezentari de carte, dezbateri, conferinte, momente artistice - organizate in mai multe spatii special amenajate in incinta pavilionului si la standurile expozantilor.

Numeroase personalitati ale vietii publice din Romania au trecut pragul targului si in acest an. Klaus Iohannis, presedintele ales al Romaniei, a fost prezent la targ de doua ori - prima data, pe 19 noiembrie, la lansarea volumului autobiografic "Pas cu Pas", iar a doua oara, pe 21 noiembrie, in calitate de invitat special la lansarea volumului "Tranzitia. Primii 25 de ani", semnat de Alina Mungiu-Pippidi si Vartan Arachelian si aparut la editura Polirom.

Pe parcursul celor cinci zile au avut loc mai multe proiecte organizate de Radio Romania.

Astfel, a fost organizata finala celei de-a XII-a editii a Concursului National de Lectura "Mircea Nedelciu", la care au participat sase elevi de liceu, castigatorii finalelor zonale, organizate pe parcursul acestui an in Bucuresti, Craiova, Cluj-Napoca, Constanta, Resita si Iasi.

De asemenea, proiectul "Cartile se intorc acasa" s-a bucurat de un real succes si in acest an. Fondul de carte constituit prin donatii ale vizitatorilor si expozantilor in cadrul proiectului contine peste 2.500 de volume care vor ajunge in biblioteci publice din Republica Moldova. De la lansarea acestui proiect, in 2010, aproximativ 106.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozantilor si vizitatorilor Gaudeamus, in peste 260 de biblioteci aflate in aria de acoperire a posturilor Radio Romania.

Un alt eveniment la editia din acest an a Targului Gaudeamus a fost "Invitati de nota 10: Olimpicii Romaniei" - un proiect care isi propune sa aduca in prim-plan competitivitatea si excelenta invatamantului romanesc, sa atraga atentia asupra performantelor si potentialului reprezentantilor sai de top pentru viitorul Romaniei. Astfel, 26 de elevi medaliati la concursuri internationale pe diverse discipline, beneficiari ai bursei "Meritul olimpic international" au fost invitati speciali ai targului si premiati.

Expozantii care au contribuit la proiectele Radio Romania - "Cartile se intorc acasa", "Invitati de nota 10: Olimpicii Romaniei" si Atelierul de colorat din cadrul Salonului de Carte pentru Copii Ion Creanga sunt editurile Casa Radio, Hasefer, Integral, Media Erc Press, Nomina, Prut si 9 Carti.

Ziarul Targului (4 numere) a fost realizat intr-un tiraj zilnic de 7.000 de exemplare, in perioada 18 - 23 noiembrie.

Derulata pe intreg parcursul targului, pe baza biletelor si a abonamentelor de intrare, tombola Gaudeamus a oferit vizitatorilor editiei ocazia de a castiga premii.

Targul International Gaudeamus este principala componenta a Programului Lectura, un proiect de anvergura nationala initiat de Radio Romania in 1994, avand ca principal obiectiv sustinerea culturii romanesti prin evenimente expozitionale dedicate cartii si educatiei. Palmaresul celor 20 de ani de existenta, care insumeaza 83 de targuri Gaudeamus, peste 2.300.000 de vizitatori si aproape 8.700 de manifestari organizate in acest cadru, aduce Radio Romania in pozitia de lider in industria evenimentelor de acest tip din Romania, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Facebook ShareTweet
 Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 12:15

 Articol citit de 8867 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor