Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Carti > Stiri Carti
A   A   A

Romanii nu citesc, dar au un DEX in casa

Romanii nu citesc, dar au un DEX in casa
Un studiu realizat recent de Uniunea Europeana arata ca doar 51% din romani au citit o carte in ultimul an. O analiza la nivel national indica o rata de analfabetism functional de 42 de procente, iar conform statisticilor, in tara noastra un copil din cinci abandoneaza scoala.
Contextul actual pune sub semnul indoielii optimismul pe care ne-am dori sa il avem cand vorbim despre lectura si investitie in noi. In ce masura societatea, sistemul de invatamant si comunitatea ne mai ajuta sa alocam timp dezvoltarii personale, educatiei, perfectionarii si invatarii pe tot parcursul vietii.

Editura Univers Enciclopedic, cea care publica in exclusivitate dictionarele DEX, DOOM si Gramatica Limbii Romane, a comunicat ca doar in anul 2016 a vandut aproximativ 10.000 de exemplare din fiecare titlu. Cele mai mari vanzari s-au inregistrat online, unde utilizatorii de internet au comandat fie un dictionar explicativ, fie un pachet promotional care include DEX-ul si DOOM-ul sau pe toate cele trei mentionate.

Cand sociologii ii intreaba pe romani daca acestia considera cartile scumpe, 45% raspund "Da". Comparand DEX pret si alte carti Univers Enciclopedic, de exmplu, vom vedea ca dictionarul nu este chiar cea mai accesibila carte. Cu toate acestea, cititorii au cumparat 30.000 de volume care costa, in medie, fara reducere, 87 lei/ bucata. Intrebarea care apare este: cumparam anumite carti doar pentru ca dau bine in biblioteca?

Proportiile au fost pastrate si la targurile de carte din Bucuresti si din tara. Recent incheiatul Gaudeamus a adus la Romexpo 100.000 de oameni. Incasarile au fost pe masura, cu aproximativ 50% mai mari decat in anul precedent, pentru majoritatea editurilor. Se intelege ca apetit pentru lectura si interes pentru carti printate inca mai exista. Totusi, daca romanii lasa la un astfel de targ milioane de euro (3.200.000 euro in 2015, conform organizatorilor), unde este coagulata populatia care nu citeste, adica jumatate din Romania? Si, de asemenea, daca DEX-ul ajunge pe raftul bibliotecii, cati il si deschid?
Facebook ShareTweet
 Marti, 13 Decembrie 2016, ora 10:31
 Autor:  Advertorial

 Articol citit de 8193 ori

Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor