Business24
Economie  Afaceri  Bani  IT  Life 
Carti > Scriitori
A   A   A

Tom Clancy, autorul celebrelor romane de spionaj, a murit la 66 de ani

Tom Clancy, autorul celebrelor romane de spionaj, a murit la 66 de ani
Scriitorul american Tom Clancy, autorul unor foarte apreciate romane de spionaj, care au reprezentat ulterior principala sursa de inspiratie pentru o serie de filme si de jocuri video, a murit la varsta de 66 de ani.
Potrivit publicatiei The New York Times, romancierul american a murit, marti, intr-un spital din orasul Baltimore.

Ivan Held, directorul G.P. Putnam's Sons, editura cu care colabora Tom Clancy, nu a precizat cauza decesului romancierului.

Cartile scrise de Tom Clancy au fost adaptate in filme de mare succes la Hollywood, precum "Jocuri patriotice/ Patriot Games", "Vanatoarea lui Octombrie Rosu/ The Hunt for Red October" si "Singur impotriva presedintelui/ Clear and Present Danger".

Ultimul sau roman va fi publicat pe 3 decembrie

Ultimul sau roman, intitulat "Command Authority", va fi publicat in Statele Unite pe 3 decembrie.

Nu mai putin 17 dintre romanele sale au ajuns pe primul loc in lista de bestselleruri intocmita de The New York Times, inclusiv cel mai recent roman al sau, "Threat Vector", lansat in decembrie 2012.

Tom Clancy a lansat genul literar "tehno-thriller", evocand in romanele sale, foarte bine documentate din punct de vedere tehnologic, teme precum terorismul nuclear, terorismul bacteriologic, spionajul industrial si spionajul de stat.

Potrivit editurii RAO care a tradus in limba romana multe dintre romanele sale, Thomas Leo Clancy Jr., nascut pe 12 aprilie 1947, in Calvert County, Maryland, este un scriitor cunoscut pentru romanele sale de spionaj a caror actiune este plasata in timpul si dupa Razboiul Rece, in care abunda detaliile militare si tehnice.

Tom Clancy a studiat literatura engleza la Loyola College in Baltimore, absolvind in 1969. In 1992, a primit un doctorat onorific in Litere. Desi a dorit sa se inroleze in armata SUA, a fost respins la examenul medical. Inainte de debutul literar, Tom Clancy a condus o agentie independenta de asigurari.

Alaturi de John Grisham, Tom Clancy a fost singurul scriitor care a vandut peste doua milioane de exemplare dintr-un roman - "Pericol iminent" - de la primul tiraj, in anii '90.

In 1996, Tom Clancy a infiintat compania Red Storm si, de atunci, numele sau a aparut in titlurile mai multor jocuri video de succes produse de aceasta companie. Mai tarziu, Red Storm a fost cumparata de Ubisoft, care continua sa foloseasca numele lui Tom Clancy in jocurile video pe care le lanseaza.

Republican declarat, Tom Clancy a devenit un scriitor foarte bogat, fiind coproprietar al unei echipe de baseball (Baltimore Orioles).
Facebook ShareTweet
 Joi, 03 Octombrie 2013, ora 08:54

 Articol citit de 1935 ori

Cele mai citite
Versiuni: mobil  /  Web
Contact  |  Ajutor
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor