Topul celor mai platiti scriitori din lume - Forbes

Miercuri, 14 August 2013, ora 08:39
2070 citiri
Topul celor mai platiti scriitori din lume - Forbes

E.L. James, autoarea romanelor din trilogia erotica "50 Shades of Grey", ocupa primul loc in topul Forbes al celor mai bine platiti scriitori din lume, cu venituri de 95 de milioane de dolari, obtinute in perioada iunie 2012 - iunie 2013, informeaza lefigaro.fr.

Romanciera britanica l-a detronat astfel pe scriitorul James Patterson, care a ocupat prima pozitie in acest top in ultimii trei ani . Cu romanele sale din seriile "Witch and Wizard", James Patterson a fost in ultimii ani liderul de necontestat in literatura pentru adolescenti, chiar daca si-a facut timp sa semneze si alte romane, alaturi de Michael Ledwidge, in 2013.

Scriitorul american, autorul deosebit de prolific al francizelor "Alex Cross" si "Maximum Ride", ocupa locul al doilea in topul celor mai bine platiti romancieri din lume, cu venituri de 91 milioane de dolari. Potrivit Forbes, o carte din 17 vandute pe plan mondial este semnata cu numele lui.

Insa trilogia "50 Shades of Grey" a devenit un veritabil fenomen editorial. Aceste romane, ironizate de unii, adulate de altii, au fost inscrise in categoria "mummy porn", un gen literar femeilor aflate in cautarea erotismului si a unei solutii facile pentru a-si condimenta casniciile.

Formatul electronic, determinant in asigurarea succesului romanului

Pe site-ul sau, Forbes a anuntat, luni, ca formatul e-book a jucat un rol determinant pentru succesul fulgerator si de ordin planetar al francizei, intrucat le-a permis cititoarelor sa isi procure aceste romane cu reputatie scandaloasa intr-o maniera discreta si sa le "devoreze" departe de privirile indiscrete.

Actiunea romanelor din seria "Fifty Shades" se preteaza polemicilor. Inspirate initial din cea mai in voga idila in randul adolescentilor din acest moment, cea dintre personajele Edward si Bella din franciza "Twilight", cartile romancierei E. L. James iau o cu totul alta turnura. In Seattle, Anastasia Steele, o studenta in varsta de 22 de ani si inca virgina, cedeaza in fata sarmului si a practicilor sadomasochiste ale miliardarului Christian Grey.

Trilogia "50 Shades of Grey" va fi adaptata si pentru marele ecran. Studiourile Universal Pictures au cumparat drepturile de ecranizare pentru 5 milioane de dolari. Desi nu se stie deocamdata cine va interpreta rolul principal in noua productie cinematografica, reprezentantii acestor studiouri hollywoodiene au anuntat ca Sam Taylor-Johnson a fost aleasa pentru a asigura regia proiectului. Filmul va fi lansat pe 1 august 2014.

Romanciera Suzanne Collins, autoarea romanelor din trilogia "Jocurile foamei" ("The Hunger Games"), ocupa locul al treilea in acest clasament, cu venituri de 55 milioane de dolari.

Bill O'Reilly, prezentator-vedeta al postului de televiziune Fox, ocupa locul al patrulea, cu venituri de 28 milioane de dolari, iar celebra scriitoare de romane de dragoste Danielle Steel, ocupa locul al cincilea cu venituri de 26 milioane de dolari.

Topul 10 al celor mai bine platiti scriitori din lume este completat, in ordine de Jeff Kinney (24 milioane de dolari), Janet Evanovich (24 milioane de dolari), Nora Roberts (23 milioane de dolari), Dan Brown (22 milioane de dolari) si Stephen King (20 milioane de dolari).

#top scriitori bine platiti, #top Forbes scriitori, #trilogie 50 Shades Grey, #carti format electronic , #Scriitori