Ziua Culturii Nationale, sarbatorita prin numeroase evenimente in strainatate

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 13:02
1758 citiri
Ziua Culturii Nationale, sarbatorita prin numeroase evenimente in strainatate

Ziua Culturii Nationale, sarbatorita la 15 ianuarie, data nasterii marelui poet Mihai Eminescu, este marcata si in strainatate, prin numeroase evenimente organizate de filialele Institutului Cultural Roman (ICR), in colaborare cu alte institutii.

La Chisinau va avea loc miercuri o ceremonie de depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor, urmata de un recital de poezie organizat in colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. Cu sprijinul Teatrului National 'Mihai Eminescu' din Chisinau si al Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Republica Moldova, un grup de tineri actori si artisti imbracati in costume de epoca, semnate de artistul plastic Iurie Matei, vor crea ambianta de secol XIX, ambianta in care urmeaza sa fie vernisata si expozitia 'Mihai Eminescu... si timpul creste-n urma mea!', la Rondul din spatele Statuii lui Stefan cel Mare si Sfant. O alta expozitie, intitulata 'Alexei Mateevici - Oda limbii romane', este organizata la Biblioteca Nationala. Expozitii sunt organizate si in alte orase din Republica Moldova, precum la Edinet, Balti, Soroca, Leova.

La New York, pe 18 ianuarie va fi prezentata in premiera Editia facsimilata a 'Manuscriselor Mihai Eminescu', va fi dezvelit un portret al lui Mihai Eminescu la ICR New York, va avea loc un concert de lucrari selectate din perioada romantismului muzical si va fi prezentata expozitia intitulata "Dintre sute de catarge", reflectand multiplele directii ale artelor vizuale si impactul operei lui Eminescu asupra artei plastice. Vor fi expuse icoane pe sticla, create de copiii de la Biserica Sf. Pantelimon din Bucuresti, dar si lucrari ale unor artisti. O galerie de portrete ale poetului national si de fotografii inedite insotite de reproduceri ale filelor de manuscris, dar si imagini ale lucrarilor de arta monumentala romaneasca dedicate poetului vor fi prezentate in holul ce deschide sala Auditorium de la sediul ICR New York.

Povestea de inspiratie folclorica "Fat-Frumos din lacrima", in traducerea spaniola realizata de cercetatorul Ricardo Alcantarilla, este protagonista Zilei Culturii Nationale organizate de Institutul Cultural Roman din Madrid. Institutia organizeaza o lectura a unor fragmente din basm, pentru copiii romani si spanioli deopotriva. In acelasi timp, prin amabilitatea Centrului National al Cinematografiei (CNC) si a Societatii Autorilor Romani din Audiovizual (DACIN SARA), se vor proiecta imagini din diafilmul Fat-Frumos din lacrima, realizat in anii 70 in studiourile Animafilm din Romania.

La Londra, actorul Constantin Chiriac va prezenta joi publicului britanic un recital inedit ce se afla sub semnul a doua spirite tutelare ale culturii romane - poetul Mihai Eminescu si povestitorul Ion Creanga, iar prof. dr. Nicolae Georgescu, editor al poeziei eminesciene, va participa la evenimentul organizat de ICR Paris.

La sediul ICR Berlin va fi montata miercuri piesa de teatru "Marea iubire a lui Sebastian" cu Rodica Mandache, Marius Manole, Ana-Ioana Macaria si Istvan Teglas. Actorii Ion Caramitru si Rodica Mandache, alaturi de alti artisti romani, vor fi prezenti la Paris si Berlin, cu ocazia Zilei Culturii Nationale, informeaza site-ul Institutului Cultural Roman (ICR).

ICR Stockholm va marca Ziua Culturii Nationale printr-un program avandu-le in prim plan pe scriitoarea Gabriela Melinescu si pe naista Dana Dragomir, doua reprezentante ale culturii romane stabilite in Suedia, in timp ce o serie de lucrari semnate de pictorii contemporani vor fi expuse in capitala Ungariei, incepand de miercuri. De asemenea, ICR Budapesta va gazdui vineri vernisajul expozitiei de fotografie artistica "Orase ale Uniunii Europene", organizata de Clubul Fotografic "Nufarul" si Asociatia "Euro Foto Art" din Oradea, sub patronajul Ministerului Culturii din Romania si dedicata Zilei Culturii Romane (15 ianuarie) si Zilei Culturii Ungare (22 ianuarie).

Un eveniment literar special, cu titlul "Relatiile de colaborare si prietenie dintre scriitorii romani si israelieni", incluzand analiza aparitiilor editoriale din 2013, prezentari de carte si lectura de poezie, va avea loc, marti, 21 ianuarie, la sediul ICR Tel Aviv.

#Ziua Culturii Nationale, #ziua lui Mihai Eminescu , #Stiri Carti