3 elemente-cheie care asigură un randament optim al centralei termice, pentru un consum eficient de resurse

Joi, 23 Februarie 2023, ora 18:24
626 citiri
3 elemente-cheie care asigură un randament optim al centralei termice, pentru un consum eficient de resurse
FOTO: shutterstock.com

Consumul eficient de resurse se poate obține prin luarea unor decizii inteligente de consum care să te ajute să îți menții același nivel de confort, fără să fie nevoie să îți impui unele restricții care să-ți influențeze negativ stilul tău de viață.

Pentru că centrala termică este un mare consumator de resurse în orice locuință, este bine să te informezi corespunzător pentru a putea obține un randament optim al acesteia. Iată trei elemente-cheie de care să ții cont în acest sens.

Alege o centrală eficientă energetic

Un sistem eficient energetic folosit corespunzător te poate ajuta să minimizezi consumul de energie din locuință și să te bucuri, în același timp, de un confort termic optim.

Una dintre cele mai eficiente centrale termice, care poate asigura un consum eficient de energie, este centrala termică pe gaz cu condensare. Experții Enel și Energy Policy Group (EPG) spun că randamentul mediu anual al unei astfel de centrale este de 95-99% și are următoarele avantaje:

  • datorită reutilizării gazelor de ardere și a eliminării acestora în atmosferă la temperaturi mici, amprenta de carbon a unei astfel de centrale este mai redusă decât în cazul centralelor convenționale;
  • consumul de energie este cu aproximativ 30% mai mic față de o centrală convențională;
  • prețul, raportat la randamentul obținut și la căldura oferită, este unul avantajos.

Descoperă care sunt diferențele dintre o centrală termică pe gaz și o centrală termică pe gaz cu condensare.

Folosește sisteme inteligente de control

Sistemele de control te pot ajuta să obții un randament îmbunătățit al centralei și, implicit, un consum eficient de resurse.

Iată câteva sisteme inteligente de control pe care le poți implementa, potrivit Energy Saving Trust:

  • termostat ambiental – te ajută să obții un consum mai redus de gaz, un număr mai mic de porniri ale centralei și o durată de viață mai mare a ei;
  • robinet termostatic de calorifer – îți permite să setezi temperaturi diferite în camerele locuinței tale;
  • supape termostatice care controlează debitul de apă caldă, optimizând astfel procesul de obținere a confortului termic într-o locuință.

Acordă importanță aerisirii caloriferelor

Caloriferele nu sunt echilibrate hidraulic, cel mai adesea, fie pentru că au aer, necesitând astfel aerisire, fie pentru că sunt greșit dimensionate (prea mici sau prea mari).

Conform EPG, dacă dorești în locuință o temperatură de 20°C, ai nevoie și de echilibrarea hidraulică a caloriferelor, ca să te asiguri ca aceste 20°C sunt transferate sub formă de căldură din apa de tur în mediul ambiant.

Într-un sistem de încălzire perfect echilibrat, temperatura măsurată la capătul de intrare în calorifer (de exemplu, 65°C) este cu 20°C mai mare decât cea măsurată la capătul de ieșire (45°C, în exemplul dat). Așadar, cu cât transferul termic deviază mai mult de la valoarea de 20°C, cu atât mai mari sunt pierderile de energie.

Pentru a evita pierderile de energie, este important să apelezi la instalatori calificați în ceea ce privește corecta dimensionare a centralei și a caloriferelor, precum și setările corecte ale centralei și echilibrarea hidraulică a sistemului de încălzire. Altfel, elementele de automatizare nu vor duce la economisirea scontată de energie.

Alegerea unei centrale eficiente energetic, folosirea sistemelor inteligente de control, precum și aerisirea caloriferelor sunt câteva soluții practice pe care le poți implementa pentru a obține un consum eficient de resurse și, în același timp, un confort termic optim în locuința ta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#centrala termica, #diferente centrale termice , #Stiri Casa